AKTUELNO

Lideri Procesa Brdo-Brioni su danas, na samitu na Brdu kod Kranja, usvojili zajedničko saopštenje kojim potvrđuju svoju posvećenost proširenju EU. Suzana Grubišić je, za autorsku emisiju Srđana Predojevića prokomentarisala koliko je današnje usvojanje zajedničkog saopštenja važno.

Grubišić za TV Vesti ističe da se EU od samog početka vodi individualnim napretkom zemalja, te da su Srbija i Crna Gora daleko ispred ostalih potencijalnih članica.

- Hrvatska i Slovenija smatraju da treba sve zajedno primiti u EU, i to je njihov stav, ali to nije realno. EU se vodi od početka onim da se gleda individualni napredak, i nisu sve zemlje na istom nivou integracija. Srbija i Crna Gora su blizu i najnaprednije su. Crna Gora je otvorila sva poglavlja, Srbija je na pola. Severna Makedonija i Albanija nisu ni počele pregovore. Kosovo ima evropsku perspektivu, ne govori se o pristupanju, tu su stali, imaju sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a BiH imaju da ispune 14 stavki prvo - rekla je Grubišić.

Foto: tv vesti

Ona dodaje, da bi Srbija i Crna Gora u napretku morale znatno da uspore, i da stanu, kako bi ih ostale zemlje sustigle.

- Mi i Crna Gora bi morali da stanemo da bi nas sustigli, ili da oni toliko brzo napreduju, da bi nas stigli - podvukla je Grubišić.

Foto: tv vesti

Ona ističe da je proces proširenja proces hibernacije i da su za Srbiju otvorene nove šanse.

- Hrvatska i Slovenija ne odlučuju. Njih da pitate, rekli bi da je svaki glas važan, ali zna se ko odlučuje, a oni trenutno ne razmišljaju o ubrzanju procesa integracija. Manje - više, proces proširenja je proces hibernacije. Otvorile su se nove šanse, ta vrata, ali nema konkretnih nagoveštaja. Dobro je da se o tome priča, da postoji, da se stavi u deklaracije - objasnila je Grubišić.