AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Češkoj. Vučić i predsednik Češče Miloš Zeman obratili su se javnosti nakon sastanka u četiri oka.

Zeman je na konferencija za medije rekao je da su razgovarali o tradicionalnom srpsko-češkom prijateljstvu.

Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo, kazao je Zeman.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije je istakao da zna da u današnje vreme nije popularno govoriti o iskrenom prijateljstvu.

Živimo suviše brže živote, ali ono što sam danas doživeo u Pragu, gostoprimstvo koje je Srbija videla je nešto što me je duboko dirnulo, kao i predsednika Zemana, hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome - rekao je Vučić.

- Srpski narod će doživljavati češki narod kao bratski narod. Poznat sam kao težak čovek koji se nikome ne dodvorava, neko sam ko ume da poštuje ovakve stvari. Srpski narod neće zaboraviti ove reči Zemana. Ove reči koje izgovorio o bombardovanju niko nije - rekoa je Vučić.

Vučić se zahvalio Zemanu i naglasio da će srpski narod doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već i bratski narod.

Stopa rasta od sedam odsto

Predsednik Srbije je rekao da je naša zemlja očekuje stopu rasta od sedam odsto, a u tom procesu će veliku ulogu imati češke kompanije.

- Prihvatili smo ideju češkog ministartsva da dobijemo dodatnu obuku za poresku politiku - rekao je Vučić koji se zahvalio na ordenu koji mu je Zeman uručio.

Foto: TV Pink Printscreen

Za mene je to dodatna obaveza da se borim za srpsko - češko prijateljstvo, dodao je Vučić.

Vučić je zahvalio Zemanu na podršci Ceške EU putu Srbije.

- Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem I da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem g ana otvaranju - rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zeman una ordenu moji mu je dodelio.

- Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-česko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje oećanje - rekao je Vučić.

Dodao da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika usledio je sastanak.

#Aleksandar Vučić