AKTUELNO

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je pred mandatarkom za sastav Vlade Anom Brnabić veliki izazov, ali da joj je put olakšan jer je Aleksadnar Vučić trasirao put kojim Srbija treba da ide.

- Najbolje je iskombinovati energiju i žar mladosti i iskustvo poznijih godina. Kada se to dobro ukomponuje, onda rezultat neće izostati. Njoj je put olakšan, jer je Vučić sa mesta premijera jasno trasirao put kojim Srbija treba da ide. Mislim da će i ovaj novi sastav Vlade igrati timski kao i do sada - rekao je on u intervjuu za Sputnjik, dodajući da od nje očekuje rezultate.

On je uveren i da Brnabić ima podršku SNS.

Upitan šta očekuje od nove premijerke ocekujete kada je reč o KiM, Drecun podseća da je sada potrebno da se utvrdimo mehanizam za koji će biti potreban konsenzus svih.

- Zbog toga ćemo verovatno imati neki novi proces. To je najavio bivši premijer, a sadašnji predsednik Republike kada je rekao da bi nam bio neophodan jedan potpuno otvoreni unutrašnji dijalog da vidimo kojim putem dalje - dodao je on.

Dodaje da to nikako ne znači priznavanje Kosova i podseća da je Srbija sada na prostoru na kome je dominantan NATO i EU i gde je prisutno gotovo obnovljeno hladnoratovsko sučeljavanje.

- Takva situacija preti da nas uvuče u ulogu taoca, a Srbija ne sme to da prihvati i zasad odoleva. Ipak, to nesumnjivo utice i na situaciju na KiM, jer taj promenjeni ambijent zahteva unutrašnji dijalog o politickom konsenzusu o novom modelu. U tom smislu premijerka će imati novu ulogu ali sam uveren da ona neće biti usamljena već da ćemo joj u tome svi pomoći - kaže on.

Foto: Tanjug

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru i zabrinutrosti američkih zvaničnika, Drecun kaže da se tu radi više o političkom pritisku koji je u domenu pomenutog geopolitickog sučeljavanja Amerike i Rusije na Balkanu i pokušaju da se potpuno eliminiše bilo kakav ruski uticaj u Srbiji.

Pročitajte još: Aleksandar Vasić: Izbor Ane Brnabić za mandatara je veoma hrabar i pravi izbor Aleksandra Vučića (VIDEO)

- Možda bi američki ambasador trebalo da potraži špijune negde na drugom mestu, u nekim zapadnim kompanijama koje su takode prisutne u Nišu - reako je on.

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

#Milovan Drecun

'