AKTUELNO

Ukoliko bi se ostvarile namere Albanaca, naše crkve i manastiri na KiM mogle bi da dožive sudbinu Saborne crkve u Prištini i crkve u Samodreži koje su pretvorene u klozete i smetlišta, pišu današnje dnevne novine.

Vladimir Marinković, narodni poslanik, podseća da je vladika Irinej pisao predsedniku Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džejku Salivenu, ciljano, u vezi sa ovim pitanjem, što pokazuje da se reagovalo odmah.

- Zastrašivanje od strane kosovskih Albanaca i njihovih privremenih institucija traje godinama. Svi oni vode jedinstvenu politiku i ne poštuju odluku ni njihovog tzv. ustavnog suda kada je u pitanju zemljište u vlasništvu manastira Visoki Dečani – kaže Marinković za „Novo jutro“.

Ističe da je država reagovala na svakom međunarodnom forumu, da koordinira sa SPC i da neće dozvoliti ugrožavanje jedne od najvećih srpskih svetinja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Albanci posle pogroma i rogona pokušavaju da prisvoje kulturnu i religijsku baštinu Srba, s obzirom na to da svoju nemaju – kaže narodni poslanik.

Nenad Vuković, advokat i predsednik Društva lobista Srbije, kaže da Albanci na Kosovu nemaju svoje spomenike.

- Odlično je to što država reaguje i što komunicira jezikom koji zapad mora da razume. Ovo je tema ne samo za Srbiju, već i za crkvu – kaže Vuković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je istorijskim spomenicima neophodan specijalni status i veća zaštita, a ako se njihov značaj negira, onda se obesmišljava i mogućnost iznalaženja pravičnog i održivog rešenja. 

- Od crkava i manastira prave taoce – kaže Vuković.  

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Nenad Vuković

#Novo jutro

#Vladimir Marinković