AKTUELNO

Britanski diplomata Timoti Les šokirao je svet da rešenje za stabilizaciju Balkana leži u formiranju velike Hrvatske, velike Srbije i velike Albanije. Kako je ocenio Balkan je opterećen neostavranom željom Srba, Hravata i Albanaca da uspostave nacionalne države i neće biti trajnog mira dok se ona ne ispuni.

Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan navodi da se ova priča ponavlja od 2017. godine.

- Tada je govorio o značaju etničkog principa i nacionalnog identiteta na Balkanu i da po njemu ne može doći do pomirenja i dijaloga dok se stvari ne uspostave po etničkim linijama, umesto političkim - naveo je Bokan.

Ukazao je da je Les profesionalac, veoma dobro upućen u dešavanja na Balkanu.

On je iskusan i očigledno je namerno plasirao tu informaciju, vezano za neki vremenski rasporode. Po njima Kosovo pripada ili Velikoj Albaniji ili državici Kosovo. Pitanje Kosova je to nadpitanje, ta priča o velikoj Srbiji bez Kosova zvuči kao vic, kaže Bokan.

Prema njegovim rečima, ovim predlozima se ukidaju Dejtonski sporzaum i Rezolucija 1244, a to predstavlja najveću opasnost.

Novinar Zoran Ostojić kaže da se ne radi o velikoj, već većoj Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Šta je problem sa promenom granica? Suština je pravljenje čiste muslimanske države usred Evrope. To nije bilo moguće devedesetih godina, zapad to nije dozvolio - naveo je Ostojić koji smatra da bi tada i Sandžak tražio da se priključi.

Kako kaže, kada u krvavom ratu nije bila moguća takva promena granica zašto ljudi sada misle da je moguće.

#Dragoslav Bokan

#Zoran Ostojić