AKTUELNO

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je odgađanje izricanja presude do trenutka kada bi oba branioca mogla da budu lično prisutna u sudnici, zajedno sa svojim klijentom.

- Pod ovim nepredviđenim, nesrećnim i ekstremnim okolnostima, odbrana Ratka Mladića s poštovanjem zahteva od Žalbenog veća da stopira ročište izricanja presude i da isto odgodi do trenutka kada bi oba branioca mogla lično prisustvovati sudu sa klijentom - navodi se u zahtevu koji je potpisao branilac Branko Lukić.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je ranije da je izricanje pravosnažne presude zakazano za 8. jun.

Strane u sporu morale su do danas da obaveste Mehanizam o tome da li će se neko od branilaca ili sam Mladić opredeliti da učestvuju na ročištu putem video konferencije.

- Ratko Mladić je odmah nakon određivanja datuma izricanja presude rekao da se protivi svakoj vrsti video linka i insistira da bude prisutan lično u sudnici u pratnji oba svoja branioca Branka Lukića i Dragana Ivetića - navodi se u zahtevu.

Odbrana podseća i ponavlja ono što je navedeno u prijavi od 24. maja 2021. godine u kojoj obavještava Žalbeno veće i Sekretarijat o nedostupnosti Dragana Ivetića, koji nažalost neće moći da učestvuje na zakazanom izricanju presude, zbog hitne hospitalizacije i kontinuiranog lečenja, čime se sprečava njegovo učešće u bilo kom obliku.

- Pored toga, mentalna sposobnost gospodina Mladića da smisleno učestvuje u postupku i dalje ostaje neproverena i potencijalno je utvrđeno da negativno utiče na integritet postupka - navodi se u zahtevu.

#Hag

#Presuda

#Ratko Mladić