AKTUELNO

Zamenik pomoćnika sekretara i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer doputovaće danas nakon posete Prištini u Beograd, potvrđeno je Tanjugu u ambasadi SAD u Beogradu

Prema informacijama Tanjuga Palmerom će se danas nezvanično sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sa predsednikom Srbije razgovaraće u četvrtak posle podne, a posle susreta sa Lajčakom predsednik Vučić razgovaraće zvanično i sa Palmerom.

Prema informacijama Tanjuga, posle pojedinačnih razgovora, predsednik Vučić, Lajčak i Palmer potom će održati zajednički sastanak, posle kojeg nije predviđeno obraćanje medijima.

Lajčak i Palmer su prethodna dva dana boravili u Prištini, a kako je specijalni izaslanik EU za dijalog izjavio svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem i na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane.

Palmer je u Prištini poručio i da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biće održan kako se očekuje 15. juna.

#Metju Palmer