AKTUELNO

Ceo svet je u strahu od terorističkih napada, koji su sve učestaliji i oduvek surovi. Da li je moguće potpuno sprečiti terorizam?

Najmanje jedna osoba je stradala, a više od 10 ih je povređeno, kada je kombi naleteo na pešake blizu džamije u Finsberi parku u Londonu posle noćne molitve. Zašto su Velika Britanija i zemlje zapadne Evrope najčešće mete terorizma?

Pročitajte još: JOŠ JEDAN TERORISTIČKI NAPAD: Kombijem pokosio pešake, ima mrtvih (FOTO+VIDEO)

Kako smatra profesor Zoran Dragišić, postoje brojni razlozi za napade, a najčešće je reč o političkim i vezani su za pripadnost NATO paktu.

Foto: TV Pink

Ljuban Karan, bivši član Kontraobaveštajne službe, ističe da se tome mora stati na kraj, te da je bitno obaviti detaljnu istragu u kojoj se počinje od prikupljanja podataka o teroristi, pre svega preko prijatelja i rodbine.

- Terorizam je trenutno najveća opasnost, a problem je što su službe bezbednosti zbunjene. Dok prate kanale oružja, dešava se da njihovi državljani iz miljea koji ne asocira na terorizam, izvedu napade. Policija ima dva problema: širi se front službi bezbednosti i pitanje je može li se rešiti problem terorizma, u šta ja sumnjam - rekao je Karan.

Pročitajte još: PANIKA NA AERODROMU U ŠTUTGARTU! Planiran napad na AVION!

Profesor Dragišić smatra da je važno kontrolisati internet, duštvenu mrežu i komunikacije onlajn, jer je više od 80 odsto ljudi radikalizovano preko interneta.

- Ono što je još važno jeste prekinuti finansiranje terorizma, jer ga nema bez novca i logističke podrške - istakao je Dragišić, dodajući da su ove mere neophodne za bezbednost.

Važna je i borba protiv šverca oružja i narkotika, uopšte protiv organizovanog kriminala.

Karan smatra da su informacije koje dolaze sa Balkana ključne u borbi protiv terorizma.

Foto: TV Pink

- Nema poznatije terorističke akcije koja se nije očešljala o balkanske zemlje - smatra Karan.

Kako smatra Dragišić, Evropska unija se neće mnogo starati o našoj državi, te je važno da to radimo sami. Kada je reč o bezbednosti, bitno je da budemo kooperativni, ali je opet najvažnije da zavisimo isključivo od sebe samih.

- Treba da sarađujemo, ali ne smemo preterano da se oslanjamo na druge - istakao je Dragišić.

#Ljuban Karan

#Terorizam

#Velika Britanija

#Zoran Dragišić

'