AKTUELNO

Za Beograd je od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih osoba, dok prištinska strana to pitanje tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Za Beograd je od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i to pitanje nećemo tretirati kroz dnevno političku prizmu. Od tog pitanja ne bežimo i na tom pitanju insistiramo prilikom svakog razgovora u Briselu - istakao je Petković u saopštenju.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je ranije danas da je za rešavanje pitanja nestalih važno otvoriti državni arhiv Srbije jer, kako on smatra, "zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država".

- Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, Kurti nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda - primetio je Petković.

On je istakao da je Beograd više puta nedvosmisleno isticao spremnost da otvori sve arhive i da pretraži sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca.

Istovremeno, dodao je, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju.

Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba, ukazao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd je do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak.

Nažalost, sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini, kaže Petković.

- Žao mi je što prištinska strana odbija i svaku mogućnost saradnje po ovom pitanju i pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom. Mi se na takav način nećemo odnositi ni prema jednoj žrtvi, bez obzira na etničku pripadnost - dodao je on.

Pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune ili nadgornjavanja. Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompormisu i napretku, zakoljučio je Petković.

#Petar Petković