AKTUELNO

Potvrđivanje presude generalu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor, još je jednom pokazalo da pred sudom u Hagu ravnaju teze da su "Srbi krivi za sve", smatra beogradski advokat Goran Petronijević.

U izjavi Tanjugu Petronijević je naveo je da je ovakva presuda bila očekivana, jer se pred tim sudom vrlo malo utvrđuju činjenice, malo radi o poštovanju pravde i zadovoljenju žrtava.

"Ovde se radi o ravnanju teze da su 'Srbi krivi sa sve' i da su počinili najveće zločine, a da su drugi bili žrtve, a naravno da svi znamo da tako nije bilo i da je žrtava bilo među svim narodima i vojskama. Ova presuda Mladiću predstavlja potvrdu te teze Mehanizma", decidan je advokat, koji je u pravnom timu odbrane Radovana Karadžića.

Komentarišući presudu, Petrnijević je istakao to što je predsednica sudskog veća u potpunosti izdvojila svoje mišljenje i po pitanju odgovornosti i po pitanju zaključaka prvostepene presude.

"Očigledno je bila ili za oslobađanje generala Mladića ili za ukidanje presude i ponovno suđenje", naglasio je advokat.

Sa druge strane, dvojica sudija, od kojih je, kako je rekao, jedan novi član veća, bili su za usvajanje žalbe tužilaštva da se Mladić osudi i za genocid u šest opština i za udruženi zločinački poduhvat koji bi obuhvatio skoro ceo period rata.

"To je bila velika opasnost za integritet Republike Srpske, odnosno da se realizuje namera da se proglasi genocidnom tvorevinom. Taj plan nije uspeo", naglasio je advokat.

Ukazao je da postoji mogućnost ulaganja zahteva za reviziju ove pravosnažne presude, ali da je glavno pitanje da li će je Mehanizam usvojiti. Petronijević je pojasnio da je za reviziju neopohodna najpre saglasnost predsednika Mehanizma Karmela Ađijusa, koji, kako kaže, "očigledno krši pravila međuanrodnog prava".

Smatra, međutim, da odbrana Mladića ima dovoljno i procesnih i materijalno pravnih argumenata za reviziju, koja predstavlja vanredni pravni lek i retko se odobrava.

Autor:

#Advokat

#Goran Petronijević

#Ratko Mladić