AKTUELNO

Srbija je u poslednjih godinu dana bila izuzetno progresivna i uspela je da nametne trendove u mnogim stvarima, rekla je za TV PINK Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije.

“Izazvali smo jedan zamajac toga da imamo globalno nametanje u pozitivnim stvarima. Vakcinalna diplomatija je odlična stvar i odlično je što je Srbija bila deo tog pozitivnog nadmetanja”, rekla je Milić.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući evropsku turneju američkog predsednika Džoa Bajdena, i to što je prva zemlja koja je izabrana za posetu Velika Britanija, Milić je rekla je logično jer je ona prva saveznica, iako je, dodaje, njen značaj sada doveden u pitanje činjenicom da više nije članica EU.

“Britanija je imala svoju težinu kada je bila u EU”, rekla je Milić.

Foto: TV Pink Printscreen

Diplomata Zoran Milivojević, rekao je da je politika sankcija postala deo američke spoljne politike, i to podrazumeva pritisak, ali i kriterije koji mogu da budu sporni, ali i da budu specifičan način ostvarivanja interesa.

“Interesantno je da tamo postoji niz nekih dokumenata sa ovih prostora I ni jedan document nije izuzet”, rekao je Milivojević I dodao da se kod SAD I dalje oseća određeni pritisak da se bude prisutan na ovim prostorima.

Kako kaže, oni će imati aktivan odnos prema svemu onome što se ovde događa.

Foto: TV Pink Printscreen

“Bajdenova politika će se zasnivati na liberalnu demokratiju u očuvanju liberarnih vrednosti. Nas će sigurno to dotaći na ovaj ili onaj način, samim tim što ova pitanja u regionu, kao i sam region postaju značajna”, rekao je Milivojević.

Milić je istakla daj je činjenica da je politika sankcija ključna ne nasilna metoda SAD pre njihove oružane politike.

Autor:

#Jelena Milić

#Zoran Milivojević