AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa generalnim sekretarom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maksimosom Karakopulosom i predsednikom Interparlamentarne unije pravoslavlja Sergejem Gavrilovom.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne unije pravoslavlja u Narodnoj skupštini, ističući da Srbija izuzetno vrednuje aktivnosti Interparlamentarne unije pravoslavlja, posebno promociju plemenitih vrednosti kroz demokratske institucije i stvaranje mreže komunikacije i saradnje među parlamentima.

Predsednik Narodne skupštine govorio je o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu i Metohiji, diskriminaciji pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na verskoj osnovi i pokušaju da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz parlamenta.

Generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maksimos Karakopulos rekao je da je cilj Interparlamentarne skupštine pravoslavlja zaštita kulturnog nasleđa i promovisanje hrišćanskih vrednosti, te da u tom smislu potpuno razumeju i dele našu zabrinutost za pravoslavno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Upoznao je sa inicijativama Interparlamentarne skupštine pravoslavlja koje će biti pokrenute u vezi sa Aja Sofojom.

Predsednik Interparlamentarne unije pravoslavlja Sergej Gavrilov je izrazio zabrinutost zbog ugroženosti hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Mehotiji i govorio o veoma teškoj situaciji u kojoj se hrišćani nalaze na Bliskom Istoku.

Na kraju razgovora predsednik Narodne skupštine ponovio je spremnost za punu saradnju i aktivan angažman naše delegacije u radu Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

#Ivica Dačić