AKTUELNO

Albanska delegacija ne želi da ispuni svoje obaveze, tražili su da odmah saznaju kada će Srbija priznati nezavisno Kosovo. Dogovoreno je i da se dijalog nastavi do kraja jula, rekao je Vučić posle trilateralnog sastanka u Briselu.

U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu održan je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima.

Delegaciju Beograda predvodio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, dok su EU predstavljali šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nastavak dijaloga do kraja jula

Predsednik Srbije se nakon sastanka obratio novinarima.

- Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou. To je neka stvar koja bi garantovala mir na duži period, sve ostalo je izlišno komentarisati - izjavio je Vučić.

Kako je izjavio, Albanci ne žele da razgovaraju o ZSO, dok Srbija ne prizna nezavisno Kosovo.

- Nazivaju incidentima i provokacijamja to što Srbi žele da učestvuju na liturgijama. Bio sam blag, nisma želeo da ukažem na druge stvari, na odsustvo realnosti i odgovornosti. Ono što je za nas važno razgovarali smo i o nestalim osobama - izjavio je predsednik.

Ističući neodgovornost druge strane, predsednik Srbije priznao je da se plaši, usled prevelike doze neracionalnosti sa strane Albanaca.

- Sve što sam rekao je u mnogo blažoj formi, nisam video racionalan pristup, a mi ćemo nastaviti tako. Veoma sam uplašen, video sam sa koliko odgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti. Ja na ovakvom sastanku nisam prisustvovao - dodao je predsednik.

"Kurti me je pitao kada ću da priznam nezavisnost Kosova, odgovorio sam mu "nikada". Tada se detonirao"

Predsednik Srbije otkrio je na koji način je razgovarao sa Kurtijem, ističući da ni jednog trenutka nije prešao granicu, i da nije mogao da ćuti na neke napade druge strane. 

- Ja nisam nikog opsovao, možda sam bio relativno oštar. A ne možete da ne budete, kada vam neko u temi nestalih osoba govori o Veljku Odaloviću. Naravno da sam odgovorio, ali nisam prelazio granicu. Bolje je, čućete sve sami od evropskih predstavnika - rekao je Vučić, dodavši da se nisu dogovorili ni o jednoj stvari tokom sastanka.

Foto: TV Pink Printscreen

Istakao je da je Kurti došao da ga puta kada će priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a odgovor predsednika Srbije bio je - "nikada".

- E, tada se on detonirao - rekao je Vučić.

Ističe da je Srbija ispunila sve obaveze i sve što je od nje zahtevala Evropska unija.

- Danas smo od njih čuli da je Isus rođen 14. februara, to prvi put čujemo. Ponudili smo sve, i rekli smo im da ćemo dati sve o žrtvama što im treba, ali oni nisu želeli da razgovaraju o tome, oni su želeli da razgovaraju o Veljku Odaloviću. Srbija neće prestati da razgovara o dijalogu - rekao je predsednik.

"Ovo danas nije ličilo na dijalog"

Predsednik Srbije najavio je još jedan sastanak krajem jula.

- Posvećeni smo dijalogu, nastavićemo da radimo na dijalogu, a ovo danas nije ličilo na dijalog. Do kraja jula očekujemo sledeći sastanak, a u međuvremenu će timovi razgovarati. Mi smo prihvatili sve što je rekla EU - nastavljao je predsednik Srbije. 

"Uplašen sam za sudbinu Srba na KiM"

Govoreći o korektnosti EU tokom sastanka, predsednik Srbije je još jednom podvukao da će Srbija da nastavi da daje sve od sebe, ali da oseća bojazan, jer je svestan ko upravlja u Prištini.

- EU je bila korektna, intervenisala je kada je trebalo, nemam šta da kažem. Oni su išli do toga da ne može da bude Zajednica srpskih oština, oni su predlagali savet nacionalnih manjina, kao što Srbija ima svoje nacionalne manjine. Nadam se da će Borelj preneti Džozefu bajdenu kako je szapravo bilo. Nadam se da će biti fer i da će izaći sa jasnim stavovima. Uplašen sam za sudbinu Srba na KiM jer sam sada svestan ko upravlja u Prištini, ali da, mi ćemo dati sve od sebe - poručio je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

"Kurti došao s jasnom namerom da provocira"

Predsednik je podsetio da nije zadovoljan suštinom razgovora, i da je Kurti došao sa jasnom namerom da provocira, pozvavši se na evropske predstavnike koji mogu da potvrde koja strana je bila za konstruktivan razgovor.

- Suština je najvažnija, a ja suštinom nisam zadovoljan. Ako čovek dođe da provocira, da izazove reakciju Beograda, ili moju ličnu, ne, mi nećemo da napuštamo, nastavićemo da razgovaramo. Pitajte evropske predstavnike ko je hteo dijalog i ko je bio konstruktivan - rekao je predsednik za kraj razgovora.

#Aleksandar Vučić

#Brisel