AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije sastao se sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na sastanku sa visokom komesarom OEBS-a za nacionalne manjine, Kajratom Abdrahmanovom, istakao je značaj saradnje Srbije i te organizacije i posvećenost naše zemlje zaštiti i unapređenju prava nacionalnih manjina.

Dačić je upoznao visokog komesara sa aktivnostima Narodne skupštine i učešćem predstavnika nacionalnih manjina u njenom radu.

Kako je saopšteno iz pres službe Skupštine Srbije, predsednik parlamenta je istakao da predstavnici manjina u našoj zemlji imaju mogućnost da se u parlamentu obraćaju na maternjem jeziku.

- Posebno smo ponosni što se predstavnici nacionalnih manjina u aktuelnom sazivu nalaze i na mestima potpredsednika Narodne skupštine - rekao je Dačić.

Podsetio je da u Srbiji postoji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje za cilj ima upravo promociju i zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

Visoki komesar Abdrahmanov naglasio je da OEBS-ova kancelarija ima partnerski odnos i dobru saradnju sa Srbijom i istakao da cene napore koje Srbija ulaže u promociju i zaštitu prava nacionalnih manjina.

Kao primer dobre saradnje, naveo je rad na donošenju Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, gde je OEBS pružio svoje savetodavne usluge u izradi nacrta Zakona koji je jedan od najnaprednijih zakona u ovoj oblasti u regionu.

Abdrahmanov će tokom posete Srbiji, pored sastanaka sa zvaničnicima, imati niz susreta sa predstavnicima nacionalnih manjina a, kako kaže, to će mu pomoći da stekne jasan uvid u situaciju u Srbiji.

Izrazio je i spremnost da Kancelarija na čijem je čelu i OEBS pruže pomoć ukoliko je Srbiji potrebna u organizovanju popisa, kao i u vezi sa prikupljanjem i obradom podataka o nacionalnim manjinama.

#Ivica Dačić