AKTUELNO

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković ocenio je danas da je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon "napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete obaveze".

Uvlačenje principa "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori" u proces koji počiva na jasno definisanim rokovima za sprovodjenje dogovora nije ništa drugo do pokušaj rušenja dijaloga, naveo je Selaković reagujući na ocenu Viole fon Kramon o jučerašnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u kojoj su se prvi put sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Ne treba nužno da očekujemo da odmah nakon jedne runde budu postignuti rezultati, i potrebno je da imamo na umu da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", rekla je za Danas Viola Fon Kramon koja je i izvestiteljka EP za Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

Selaković je ocenio da bi "takvo poimanje briselskog dijaloga i Beograd oslobodilo svake obaveze da postupa u skladu sa dogovorima postignutim proteklih godina uz posredovanje EU i garancije Brisela da će dogovoreno biti i sprovedeno" i dodao da se nada da "gospodja Viola fon Kramon ne preporučuje tako nešto".

Još jednom smo suočeni sa apsurdnom situacijom da osoba koja svoj politički kapacitet gradi na činjenici da je članica jedne institucije EU potkopova procese čiji je garant upravo EU, i krajnje je vreme da se na institucionalnom nivou sankcioniše sve otvorenije lobiranje gospodje Fon Kramon za samoproglašeno Kosovo, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je dodao da je "proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine delikatan i zahteva obazrivo vodjenje" i da "svako neodgovorno ponašanje u njemu može za posledicu imati pogoršanje situacije na terenu i destabilizaciju" i apelovao na "sve koji prate tok briselskog dijaloga da, pre nego što nešto kažu, dobro izvagaju svoje reči".

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da se "uskoro navršava 3.000 dana od kako se Priština obavezala da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština" ali da "ne samo da ispunjenje te obaveze nije na vidiku, već Priština otvoreno u brk predstavnicima EU poručuje da nije zainteresovana za tako nešto".

- Nas to ne zanima, učestvujemo u tom dijalogu, duže se zna koje su teme na stolu, neka prvo ispune obaveze na koje su se obavezali, pa da vidimo dalje - kaže Selaković.

Selaković je, takođe naglasio da je ponosan na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer se u utorak na sastanku u Briselu "lavovski borio", bio vrhunski pripremljen i koncentrisan, "odreagovao kad je trebalo reagovati svaki put".

#Nikola Selaković