AKTUELNO

Srpska liga (SL) pokrenuće inicijativu da se Trgu mladenaca u Novom Sadu vrati stari naziv koji je nosio u vreme između dva svetska rata – Vilsonov trg, po Tomasu Vudru Vilsonu, američkom predsedniku od 1913. do 1921. godine, 28. po redu, kako bi se odalo priznanje velikom prijatelju Srba i Srbije, u periodu obeležavanja stogodišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući u Vašingtonu – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske Lige SL.

- Načela za koja se Srbija viteški borila i propatila ista su ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države – deo je proglasa predsednika Vilsona upućenog srpskom narodu, povodom nesalomivog duha i junaštva srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koji je čitan u svim američkim crkvama i objavljen u većini američkih medija 28. jula 1918. godine, datumom koji je u Americi bio proglašen za “Srpski dan“ – dodao je Đurđev, podsećajući da je Vilson snažno podržavao težnje za ujedinjenjem srpskog naroda.

- Odnosi između Srbije i SAD imali su visoke amplitude u obe krajnosti, dobre i loše. Ali u budućnosti želimo da izgradimo nove odnose koje će biti u korist obe nacije i države – ističe Đurđev, dodajući da Srpska liga podržala inicijativu predsednika Vučića da prvi bulevar u “Beogradu na vodi“ dobije naziv po Vudru Vilsonu, kojoj se takođe mora priidružiti i Novi Sad, tako što će jednom od centralnih gradskih trgova vratiti naziva Vilsonov trg i na njemu postaviti dostojan spomenik američkom predsedniku Vilsonu i na taj način se odužiti velikom prijatelju Srba - zaključuje Đurđev.

#Aleksandar Đurđev