AKTUELNO

Jedna firma iz Čikaga odlučila je da kao proizvod lansira repliku prstena generala Ratka Mladića koji je nosio tokom donošenja konačne presude u Haškom tribunalu.

Autor ideje o pravljenju replike prstena generala Mladića je Velizar Cerovina, srpski preduzetnik i dizajner iz Čikaga. Naime, general je na suđenju imao prsten sa likom indijanskog poglavice.

- Replika prstena generala Mladića ima za cilj da ukaže na pravi ugao gledanja na lik i delo srpskog generala, i na tešku stradalnu, ali i veličanstvenu ulogu srpskog naroda u 21. veku. Što se tiče same Amerike, general Mladić je često prepoznavan i definisan u američkim konzervativnim krugovima i medijima kao "prvi borac protiv terora Islamskog džihada u Evropi". Apsolutno zato verujem da će ovaj proizvod biti atraktivan ne samo Srbima ili nama bratskim narodima kao što su Rusi, već i konzervativnim Amerikancima i drugima. Suštinski, u pitanju je jedna snažna antiglobalistička poruka koja ujedinjuje sve ljude dobre volje širom sveta - poručio je srpski dizajner iz Čikaga.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Inače, prsten koji je general Ratko Mladić nosio na izricanju presude mu je pre četiri godine poklonio bivši vojnik koji sada živi u Holandiji. Na prstenu je glava indijanskog poglavice. Prsten nosi posebnu simboliku koja se vezuje za 19. vek i ono što si Indijanci tada prošli u SAD.

- Oni su tada bili žrtve i Englezi su ih skoro istrebili. Sada Srbi prolaze kroz sličnu sudbinu - rekao je Darko Mladić za Kurir, navodeći da njegov otac od kako ga je dobio na poklon stalno ga nosi.

Autor:

#Prsten

#Ratko Mladić