AKTUELNO

Skupština Crne Gore izglasala je skandaloznu Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, a izglasana je i smena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u BiH.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić vodi politiku koju nismo očekivali i koja se pokazala kao apsolutni kontinuitet politike Mila Đukanovića, izjavila je dr Jelena Vukoičić, politikolog.

Komentarišući usvajanje antisrpske rezolucije u crnogorskom parlamentu o navodnom genocidu u Srebrenici, Vukoičić ocenjuje da je ekstremnija i od britanske.

- Ta rezolucija nije uključivala ono što uključuje ova: svako ko negira genocide u Srebrenici, u Crnoj Gori može da bude krivično gonjen. Verujem da će se takve stvari i dešavati, da će se ljudi hapsiti, i ovo nije udar samo na Srbiju, već in a Demokratski front i na srpske političare u Crnoj Gori – kaže Vukoičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da je ova ova rezolucija uvod u obračun sa Srbima u CG, sa Demokratskim frontom i, ono što je paradoksalno i tragično, sa ljudima koji su Krivokapića doveli na vlast.

- Tužno je to što se dešava u Crnoj Gori – kaže politikolog za “Novo jutro”.

Kada je reč o svojevrsnoj histeriji u regionu kada se spomene genocid, narodni poslanik Đorđe Milićević kaže da je to očekivano, a da je pred presudu generalu Ratku Mladiću i sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija konstatovano da sup red Srbijom velika iskušenja i izazovi, te da postoji ozbiljna strategija pritiska.

- Jedna vrsta pritisaka ide na države koje nisu priznale nezavisnost Kosova, druga ide kroz kriminalizaciju porodice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, treća preko država u regionu, i četvrta ide unutar same Srbije – kaže Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Pojašnjava da napadi na Vučića imaju za cilj destabilizaciju zemlje, a da je dokaz pritiska koji ide iz regiona upravo rezolucija koja je doneta u Crnoj Gori.

Kada je reč o pritiscima unutar Srbije, Milićević kaže da je poslanička grupa Sulejmana Ugljanina i Rize Halimija dan nakon izricanja presude Ratku Mladiću podnela sličnu rezoluciju u Skupštini Srbije.

- Predsednik Srbije je tokom jučerašnjeg dana poslao jasne poruke, a prva je da moramo da sačuvamo mir i stabilnost, i da ne smemo da reagujemo ishitreno na ovakav vid provokacija. Ratnohušačkom retorikom je mnogo lako govoriti – rekao je Milićević.

#Jelena Vukoičić

#Đorđe Milićević