AKTUELNO

Skupština Crne Gore izglasala je skandaloznu Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, a izglasana je i smena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u BiH.

Ova rezolucija gora je od svih drugih jer dolazi iz srpske Crne Gore, srpske Sparte, kaže za Pink politički aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković. Ocenjuje da je premijer Zdravko Krivokapić “čovek plastelinskog karaktera”.

- On se oblikuje isključivo pod uticajem stranih ambasada. Ako bih jednom rečju mogao da kažem šta se desilo prethodnih dana u Crnoj Gori, to bi bila izdaja, izdaja srpskih birača koji su na svojim leđima doneli Krivokapića u vladu i postavili ga na njeno čelo – kaže Dajković za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Kroz ovu rezoluciju se, kaže, pravi platforma za napade na Srbiju, na njenu vlast, ali i na srpski narod uopšte.

- Smeniti Leposavića samo zato što je rekao da se u Srebrenici nije desio genocid sramna je odluka koja stavlja etiketu genocidnog naroda na sve nas, čak i na mlađe generacije koje nisu bile ni rođene u vreme dešavanja u Srebrenici. Dakle, desila se izdaja koja se može razrešiti samo na dva načina: ili rekonstrukcijom vlade i smenom Krivokapića, ili izlaskom na nove izbore – kaže aktivista.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu “Politika”, kaže da je britanski predlog rezolucije iz 2015. godine gotovo istovetan rezoluciji koja je izglasana u Skupštini Crne Gore, a gotovo isti predlog iz crnogorske skupštine, podnet je zahtevom za usvajanje u srpskoj Skupštini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Poslednjih desetak dana imali smo presudu general Ratku Mladiću, sednicu SB UN, a onda i pregovore u Briselu pre nekoliko dana, gde je Aljbin Kurti deset puta pitao Vučića “kada ćete priznati Kosovo?”. Sada imamo i ovu rezoluciju i možemo da očekujemo da će i drugi parlamenti u regionu pokušati usvajanje ovakve rezolucije – kaže Bilbija za Pink.

Genocid se politički zloupotrebljava na globalnom nivou, kaže istoričar prof. dr Predrag Marković, a Crna Gora je posebno bolan udarac za nas.

- Crna Gora je idealna da se počne napad na Srbiju jer je identitetski vezana za Srbiju. Nemoguće je pomisliti da je slučajnost da je ovakva rezolucija usvojena u Crnoj Gori, a ne u hrvatskom Saboru – kaže Marković.

Foto: TV Pink Printscreen

Dešavanja u Crnoj Gori, brukanje srpskog naroda i prednjačenje u nečemu što je neopravdano, skandalozno je, kaže prof. Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije.

- Uvek se setim Njegoša: “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.” Krivokapiću, kakav ti je obraz? Na šta ovo sve liči? To je kvinslinška vlada, ja drugačije ne mogu da je nazovem, a žao mi je što moram tako da konstatujem. Tom vladom upravlja neko sa strane, jer normalan čovek zdravog mozga tako nešto ne bi uradio – kaže Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da Srbiji niko ništa ne može ovom rezolucijom, ali “bole srce i duša jer to gledamo od Srba jer – šta je Crna Gora ako nije srpska”.

#Bojan Bilbija

#Vladislav Dajković

#prof. Dejan Miletić

#prof. dr Predrag Marković