AKTUELNO

General Ratko Mladić nedavno je pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Samo deset dana kasnije crnogorski parlament usvojio je rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Darko Mladić, kaže da je njegov otac i očekivao ovakvu presudu i da mu je čak, stiče se utisak, laknulo što je sve napokon prošlo.

- Meni on sada deluje smirenije nego pre presude, a mi smo se vratili normalnim porodičnim temama, ne razgovaramo više preterano o presudi. Više se interesuje da se čuje sa decom za to kratko vreme koje ima na raspolaganju – kaže Darko Mladić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o tome gde će služiti kaznu, Mladić kaže da je to zasad neizvesno, a da je veliku buru izazvala Velika Britanija koja se na sednici Saveta bezbednosti UN ponudila da general odsluži kaznu u njenom zatvoru.

- Radovan Karadžić je čekao nešto manje od dve godine od presude da bude prebačen u Veliku Britaniju. Sve je još neizvesno, on se time zasad ne opterećuje, a neće imati ni priliku da o tome odlučuje. To će zavisiti od drugih okolnosti na koje mi nemamo uticaj – kaže generalov sin.

Goran Šarić, istoričar i katolički teolog, autor je teksta “Zapad osudio Mladića, ko će osuditi zapad?” koji je objavljen na njegovom profilu, a posle 13 minuta je obrisan.

- Trudio sam se da u tekstu ne dovodim u pitanje ni presudu, ni zločine, već sam postavio pitanje moralnog kredibiliteta onih koji su izazvali rat – kaže Šarić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Zapitao je, kaže, da li su Nemačka, Vatikan, Velika Britanija, Amerika odgovorni za rat i raspad Jugoslavije. Ubrzo posle objavljivanja teksta, on je obrisan.

- Čuo sam da je centrala za Fejsbuk za Balkan u Zagrebu. Ako je to tako, ne čudi me što je tekst obrisan, budući da već 30 godina konstantno gura narativ “Srbi su krivi za sve”. Nikad nisam negirao da su Srbi vršili zločine, Bosanci, Hrvati takođe, ali da li vam je jasno da nikada nijedan Hrvat nije odgovarao za zločine nad Srbima – kaže istoričar.

#Darko Mladić

#Goran Šarić