AKTUELNO

Povodom sramnih provokacija hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića, da Srbija, ukoliko želi da uđe u EU, mora da prizna genocid u Srebrenici, gosti Novog jutra, bili su složni u oceni da je ovo samo jedna u nizu očekivanih provokacija, kojih će, kako ističu tek biti.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za Novo jutro ističe da je neuporediva priča o Srbrenici, gde se nije desio genocid, i naravno o onome što se desilo Srbima u Jasenovcu i mnogim drugim stratištima u Drugom svetskom ratu, koji je bio genocid. Kako kaže, oni koji su činili genocid nad srpskim narodom, pokušavaju da nametnu to nama.

- Oni satanizuju srpski narod. Neprihvatljivo je upoređivati Srebrenicu i Jasenovac imajući u vidu da je međunarodna komisija utvrdila da reč "genocid" ne može da ide ispred događaja u Srebrenici, jer ne postoji ni jedna kvalifikacija - objasnio je Dodik.

Dodik ističe da oni, kojima smo mi davali slobodu u Prvom svetskom ratu, slepo im verujući, čekali su kraj prošlog veka da nas satanizuju i sada krive za priču o genocidu.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako Dodik napominje, imajući u vidu sramnu odluku crnogorske Vlasti, oni pokušavaju da sve njihove zločine pokušavaju da referiraju na drugu stranu.

Da se u Srebrenici desio genocid sigrno ne bi bilo potrebno donositi razne rezolucije da bi se zabranilo njegovo negiranje, rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Ako je nešto činjenica onda to ne treba i ne može da se negira - naveo je Dodik.

Pojašnjavajući svoju raniju izjavu da oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici nisu dobrodosli u Republiku Srpsku, Dodik kaže:

- Mi smo ovim izazvani, ne preduzimamo nikakvu akciju, to je reakcija na jedno sramno ponašanje nekih tamo koji sebe proglašavaju liberalima - rekao je Dodik.

- Oni se nisu bavili pitanjem zločina koji su se desili na njihovoj teritoriji nego su pokušavali da sve okrenu ka drugoj zemlji, čime se mešaju u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini - rekao je Dodik i u prilog tome dodao da Srebrenica nije u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, sinhronizovane akcije protiv Srba traju dugo, a istorija Srba je, kaže, takva da se ti narativi sigurno neće promeniti.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Miloje Pršić ističe da se na ovakva dešavanja od strane Hrvatske ne treba čuditi, jer je ovako od davnina.

- Prvi hrvatski korpus ima 94 odsto Srba, a Plenković i Milanović su izjavili da su Hrvati najbrojniji partizani bili od 1941 - 1945 - komentarisao je Pršić.

Savo Štrbac iz VERITAS - a takođe potvrđuje priču da hrvatske provokacije nisu ništa novo, navodeći da će ovako biti i u ubuduće.

- Znamo da su predsednik i premijer Vlade Hrvattske u poslednje vreme u teškom prepucavanju, iako su davno sarađivali, porodice su im bile na visokoj stepenici Titovih komunista. Znamo da je Milanović doviknuo Plenkoviću "Gde ste partizani" - prepričavao je Štrbac, nazivajući to komedijanjem.