AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 27. juna - Međunarodnog dana ponosa, da su u zakonodavnom smislu učinjeni vidljivi pomaci na unapređenju položaja LGBT osoba u Republici Srbiji ali i da su neophodne dalje izmene važećih propisa kako bi se poboljšao kvalitet života i ostvarivanje prava ove ranjive društvene grupe.

„Zabrana diskriminacije na osnovu polnih karakteristika je sadržana unovom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, dok su zabrana diskriminacijeinterseks osoba na osnovu polnih karakteristika i eksplicitna zabranadiskriminacije dece po istom osnovu uvršteni u Zakon o zabranidiskriminacije, na sugestiju Zaštitnika građana“, rekao je Pašalić.
Pašalić navodi da Institucija kojom rukovodi već godinama radi nainiciranju bolje sistemske zaštite LGBTI osoba koje se i dalje susreću sadiskriminacijom, zlostavljanjem i nasiljem, kao i da su tokom pandemijeuočeni zdravstveni i ekonomski izazovi sa kojima su se susretale osobedrugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

„Potrebne su izmene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBTI osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon oudžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstičeformiranje predrasuda i stereotipa“, naveo je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je podsetio da je u aprilu ove godine Ministarstvu zaljudska i manjinska prava i društveni dijalog dostavio mišljenje o Nacrtuzakona o istopolnim zajednica kao i da je zatražio da se što pre pravnourede posledice prilagođavanja pola i rodnog identiteta.

Autor: