AKTUELNO

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić večeras je uručena Vidovdanska nagrada, najveće priznanje grada Kruševca.

Uručenju nagrada na svečanosti u gradskoj upravi prisustvovali su srpski partijarh Porfirije, direktor BIA Bratislav Gašić i ministarka pravde Maja Popović.

Brnabićeva je kazala da je teško pronaći reči koje opisuju koliko joj nagrada znači, i to na dan kada se obeležava najsvetiji i najveći srpski praznik, Vidovdan, koji, kako kaže, podseća na sve ključne momente koji su omogućili da se izgradi državni, nacionalni i duhovni integritet.

Ja, svoju zemlju, Srbiju, volim najviše na svetu. Čast mi je da Srbiji i našem narodu služim i trudim se da svaki dan dam sve od sebe da ona danas bude jača nego što je bila juče, ali nešto slabija nego što će biti sutra - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je na Vidovdan 2017.godine u Narodnoj skupštini predstavila svoj prvi ekspoze i sutradan položila zakletvu, te započela prvi mandat kao premijerka.

Moj život je od tada posvećen Srbiji - rekla je premijerka.

Kako je objasnila, od tada kada pljušti kiša pomisli da li su negde poplave, da li će izdržati dalekovodi da bi ljudi imali struje, da li će skočiti stepen zagađenja...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A i kada, u retkim trenucima sednem da odmorim, tu je predsednik Republike da pozove i pita kako izgledaju prognoze za BDP i zašto uvozimo maline kad imamo naše, zašto nam je izvršenje budžeta slabije od planiranog kad novac možemo da preusmerimo na puteve - ispričala je premijerka.

Kada se ukaže ovakva počast onda, kaže Ana Brnabić, zna da sve to vredi i da se rezultati vide.

"Onda znam da uspevamo da menjamo stvari, da naš narod postaje zadovoljniji, da naša Srbija, slobodna i nezavisna kakvu smo je nasledili od naših predaka, svakim danom jača. A šta ćete veću nagradu od toga, za sve nas", konstatovala je Brnabićeva.

Ona je zahvalila na nagradi koja joj, kako kaže, daje snage da radi više i napornije.

"Moja je najveća čast da radim sa čovekom kakav je predsednik Aleksandar Vučić. Veliki deo ove nagrade danas pripada i njemu", poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je danas prepoznata u Evropi i velikim delom u svetu kao zemlja koja je digitalizaciju iskoristila kao svoju veliku šansu, koja je primer za elektronsku upravu, kao zemlju koja ima potencijal za inovacije i konkurentost.

I tako je kad odem u NTP Beograd, Novi Sad, Čačak, kad posetim državni Data centar u Kragujevcu, kad znam da će do kraja sledeće godine kroz Kruševac proći autoput - i to prvi digitalni autoput u Srbiji - rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će se u Kruševcu napraviti najmoderniji Regionalni industrijski tehnološki park.

"Ovaj Vidovdan, 2021. godine, kada obeležavamo 650 godina od osnivanja Kruševca, treba da upamtimo po veri i optimizmu u budućnosti koja nam sledi. Budućnost, koja se stiče napornim i predanim radom", poručila je premijerka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije rekao je da mu je čast što je u Kruševcu kada grad slavi 650 godina od osnivanja, navodeći da se oseća Kruševljaninom s obzirom da je, kako kaže, prvi kontakt sa crkvom ostvario upravo u tom gradu u kome je služio i vojsku.

"Ovde sam se odlučio ne samo da se interesujem za veru već da će vera biti moje opredeljenje", rekao je partijarh.

Dodao je da je knez Lazar koji je osnovao Kruševac odredio smernice hoda srpskog naroda.

"Knez Lazar je stavio u temelje ovog naroda krstoliku ljubav prema Bogu čitavim bićem i prema bliznjem", rekao je patrijarh.

Patrijarh je čestitao građanima Kruševca, ali i svim građanima Srbije Vidovdan.