AKTUELNO

Priština ne prestaje sa pokušajima prekrajanja istorije. Ovog puta otišli su dotle da tvrde da Kosovski boj 1389. nije bio srpski, na šta im je stigla packa čak iz Amerike.

Vljora Čitaku i Bedžet Pacoli, reagujući na čestitku Vidovdana koju je Srbiji uputio specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, prosuli su izmišljotine da se 1389. godine odvijala bitka balkanske vojske koja se borila protiv osmanskog osvajanja.

Duško Vukajlović, direktor redakcije i glavni urednik dnevnog lista Objektiv, kaže da je u razgovoru sa kolegama iz Prištine saznao da ljudi mlađi od 40 godina, a koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, nisu bili u školskom sistemu Srbije, već su učili lažnu istoriju.

- Oni veruju u ovo i ubeđivali su me da su Miloš Obilić, car Lazar i Brankovići – Albanci, a da su Srbi njima ukrali ove činjenice. Njihove mlade generacije zadojene su pogrešnom istorijom, a ako mi ne učinimo nešto, za sto godina će možda i ceo svet verovati u nju – kaže za Pink Vukajlović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovakvi falsifikati, kaže analitičar Branko Radun, traju decenijama.

- Albanci sebe smatraju naslednicima Ilira, pa s tim u vezi pokušavaju da se pozicioniraju kao starosedeoci Balkana, dok su za njih svi ostali dođoši. Decenijama rade na tome, a negde su dosta i uspeli. Tako vam, recimo, u Severnoj Makedoniji niko neće reći da su naše svetinje srpske i da su ih gradili srpski vladari – kaže analitičar.

Foto: TV Pink Printscreen

“Krađa” kosovskog boja, dodaje Radun, nije prvi slučaj, te navodi jedan iz BiH.

- U Bosni imamo slučaj srednjevekovne ličnosti, kralja Tvrtka, kojeg svojataju Bošnjaci, a Srbi su ga nekako prepustili, a zapravo je reč o srpskoj dinastiji koja se naslanjala na Nemanjiće. Slična stvar dešava se na Kosovu – kaže analitičar i dodaje:

Na delu je pokušaj preimenovanja srpskog crkvenog i nacionalnog nasleđa u tzv. kosovsko. Težnja je da, preko UNESCO, preuzmu srpske svetinje i manastire, iste one koje su rušili 2004. godine, da ih preimenuju, obnove i da ne oni ne budu više hramovi i istorija Srba i SPC, već da naprave “mutnu” situaciju.

#Branko Radun

#Duško Vukajlović