AKTUELNO

Srbiju treba primiti u Evropsku uniju, predlog je mađarske Vlade kao jedna od tačaka za stabilizaciju EU koje su predstavili u oglasu za hrvatski Večernji list.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana objavila je tekst u vidu oglasa pod nazivom "O budućnosti Evropske unije" u kojem se nalazi sedam predloga iza kojih stoji Mađarska.

Iz Budimpešte ponovo stižu oštre optužbe na račun Evropske unije i odlučno protivljenje stvaranju “evropskog carstva”.

Uz to, zahteva se i da Srbija postane član Evropske unije, preneo je zagrebački “Večernji list”, koji je objavio svih sedam mađarskih predloga.

Predlozi Mađarske o budućnosti EU:

- U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo "ne" evropskom carstvu.

- Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba obrisati postavljanje cilja "sve tešnje povezane unije između naroda Evrope".

- Odluke neka donose izabrani lideri, a ne međunarodne nevladine organizacije! Kažemo "ne" uplivu sa strane u vladavinu prava.

- Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo da budemo uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

- Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova - ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

- Moramo da vratimo evropsku demokratiju. Evropski parlament se pokazao kao slepa ulica - zastupa isključivo sopstvene ideološke i institucionalne interese. Potrebno je povećati uloge nacionalnih parlamenata.

- Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.

#Viktor Orban