AKTUELNO

Govoreći o presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, koji osuđeni u Hagu na 12 godina zatvora, sagovornici Pinka su istakli da ona nije pravosnažna i nije utemeljena na dokazanoj funkcionalnoj vezi.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković je ukazao da je Haški tribunal i ovo što je od njega ostalo menjao i podešavao proceudru u toku samog procesa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Taj koncept zločinačkog poduhvata je od samog početka kao ideja kompromitovan. To je teško dokazivo, pitanje je gde se podvlači crta ko je sve učestvovao. Ovo nemušto objašnjenje - znali su, ali nisu učestvovali... ovo je presuda kojom niko nije zadovoljan, ona je prelazna. Postoji pravo žalbe - rekao je Vuković.

On je ukazao da ljudi nisu pravosnažno osuđeni.

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže da kada god se ponavljalo suđenje nakon poništvanja prvostepene presude u slučaju optuženih iz Hrvatske ili iz BiH, dakle Hrvata, Bošnjaka ili Albanaca oni su redovno oslobađani.

Foto: TV Pink Printscreen

- Taj ponovoljeni proces je uvek služio tome da oni budu u potpunosti oslobođeni. Čak su i menjali procedure kako bi oslobodili Ramuša Haradinaja i Nasera Orića - rekao je Karanović.

Kako je dodao, Haški tribunal je ispunio svoju ulogu, nameravaju da napišu novu istoriju Balkana i srpskog naroda na osnovu tih presuda.

#Nenad Vuković

#Ognjen Karanović