AKTUELNO

Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan kaže da je presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju još jedan pokušaj da se dokaže suluda teza da postoji samo jedan krivac i da je to Srbija koja nije ni učestvovala u ratu.

Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan je ukazao da smo pre osam godina, kada su Stanišić i Simatović oslobođeni pomislili da postoje izuzeci iz pravila rezervisanog za Srbe koji su optuženi za takozvane ratne zločine.

- Ne pomaže ni to što je reč o čoveku za koga su svedočili veoma važni ljudi iz obaveštajne američke administacije da je doprineo miru u regionu. Očigledno da postoji jedna linija u Haškom tribunalu koja je nemilosrdna i kojoj ne znači ništa čak ni to li su optuženi sarađivali sa međunarodnom zajednicom, da li pripadaju nacionalnim Srbima ili je reč o jednom pomiriteljskom pristupu - rekao je Bokan za Pink.

Svim silama pokušavaju da dokažu tu suludu tezu da postoji samo jedan krivac i da je to Srbija koja nije ni učestvovala u ratu, a to je ovakvom odlukom došlo do punog izražaja, naveo je Bokan.

Podgreva se atmosfera neprijateljstva prema Srbiji

Direktor Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić je podsetio da je 2015. godne odluka da će se obnovi suđenje , počelo je 2017. godine, kako baš sada kada je doneta i presuda Ratku Mladiću.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ponovo se podgreva atmosfera neprijateljstva prema Srbiji i srpskom narodu kao po pravilu sinhronizovano sa delovanjem albanskim terorista, ekstremista - naveo je Miletić.

Kako je dodao, podgrevanje vatre u regionu je tragično za sve, ne samo za Srbiju i srpski narod.

Generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović je istakao da je to presuda za događaje od pre 20 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- To nije kontekst današnjeg delovanja Srbije, današnje pozicije Srbije i današnje vlasti. To je nama zaostalo i da su neke stvari bile drugačije možda ne bi bilo tako. Kolektivna odgovornost ne postoji nigde - rekao je Obradović.

#Darko Obradović

#Dejan Miletić

#Dragoslav Bokan