AKTUELNO

Srpski narod je kroz svoju istoriju prošao jako loše, uglavnom ni kriv, ni dužan. Stotine hiljada Srba proterani su iz Hrvatske, na desetine hiljada sa KiM i našem narodu zaista nije lako, posebno onima koji žive južno od Ibra, kaže narodni poslanik.

Srbija se zalaže za mir i stabilnost, ne samo na Balkanu, već u celoj Evropi. Ipak činjenica je da pojedini elementi iz regiona i svetskih centara moći kao da ne žele mir i stabilnost, kaže za Pink narodni poslanik Uglješa Mrdić.

Našoj zemlji je, ističe, cilj da razgovara i sa Albanijom, i sa Hrvatskom, “jer jedni od drugih nemamo bližih”.

- Dva najbrojnija naroda na Zapadnom Balkanu su srpski i albanski. Oni žive zajedno na teritoriji Srbije, Severne Makedonije, u Crnoj Gori, u Albaniji… - kaže Mrdić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je srpski narod u svojoj prošlosti prošao loše, uglavnom ni kriv, ni dužan. Podseća na zločinačku akciju “Oluja” tokom koje je na stotine hiljada Srba proterano sa svojih ognjiša.

- Sa Kosova i Metohije proterano je na desetine hiljada Srba, deo njih je i likvidiran. Na KiM je teško biti Srbin, a najteže je biti Srbin južno od Ibra. Našem narodu dole nije lako, a država Srbija pomaže koliko može – kaže Mrdić.

Nešić: Ono što se dešava na Kosovu je čist terorizam

Naši sunardonici na Kosovu na meti su Albanaca svaki drugi dan, pa je od početka godine registrovano 75 ataka na Srbe, koliko je zabeleženo za celu 2020. godinu, izjavila je za Pink Andrijana Nešić, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika za digitalno izdanje “Večernjih novosti”.

- Terori su svakodnevni, od napada, prebijanja, pucnjave, pljački, kamenovanja, videli smo da je na meti bio i dečak od 13 godina. Ovo su strašne činjenice – kaže Nešić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da izostaje reakcija međunarodne zajednice na napade na naše svetinje.

- Ćuti se na ispisivanje grafita, na to što su crkve pretvorili u smetlišta, na rušenja… Povratne reakcije od međunarodne zajednice nema. Postavlja se pitanje u čemu je razlika između terorista na Kosovu i terorista po Evropi? To je identična stvar – kaže pomoćnica urednika iz “Novosti”.

Ono što se dešava na Kosovu je čist terorizam, ocenjuje ona, i dodaje da se iskazuje mržnja prema svemu što je hrišćansko i srpsko.

#Andrijana Nešić

#Uglješa Mrdić