AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji povodom početka radova na izgradnji fabrike u Novoj Pazovi.

U Novoj Pazovi danas se postavlja kamen temeljac za postrojenje za popravke aviomotora kompanije MTU Maintenance Serbia d.o.o (deo kompanije MTU Aero Engines AGE).

MTU sada širi svoju svetsku mrežu lokacija otvaranjem nove fabrike za popravku delova motora u Novoj Pazovi, u Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao je ovu posvećenost kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji, navedeno je u saopštenju nemačke kompanije.

Navodi se da će izgradnja nove fabrike početi u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla".

Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima MTU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik je najpre poželeo dobrodošlicu u Srbiju kompaniji koja prednjači u avio-industriji.

- Koliko god puta bih se zahvalio što su tu, ne bi bilo dovoljno. Puno je truda i rada uloženo u današnji dan. Tri godine mi govorimo o ovome, tri godine sanjamo ovaj dan. Svaki dan sam dobijao izveštaje o napredovanju i o tome kako je moguće da se procedura ubrza, dobije ugovor... - rekao je Vučić.

Kako kaže, "MTU" je velika promena za Pazovu, ali i za Beograd i za celu Srbiju.

- To je fabrika koja pravi razliku. Ne mogu da vam opišem koliko sam ponosan. Ovo je veliki poklon građanima Srbije - rekao je Vučić.

Ističe da je MTU velika promena za Pazovu, i dodaje da Pazova ima malu stopu nezaposlenisti, ali da je ovo nešto novo, nešto što će doneti mnogo više prihoda.

Kako kaže, borili su se za njih na dnevnom nivou, dodaje da će se zapošljavati i inženjeri, kao i ljudi sa tehničkom srednjom školom, koji će moći da pokažu svoje sposobnosti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Hvala nemačkoj vladi na tome što je dala pozitivne preporuke za ulaganja u Srbiji. Ovo je nešto zbog čega radite i za šta živite. Svakoga dana, kada imate neke sastanke, radite sve kako bi imali rezultat - rekao je Vučić.

'U drugom kvartalu očekujemo rast od 15 odsto'

- Danas imam dobru vest za građane Srbije, u drugom kvartalu očekujemo rast od 15 odsto posle 1,7 u prvom kvartalu, to znači da je to 8,35 na polovini godine. Mislim da će malo koja zemlja u Evropi moći da se meri sa Srbijom - poručio je predsednik Vučić.

'PORAZ KOŠARKAŠA TEŠKO PAO SVIMA!'

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da je poraz košarkaša teško pao svima, jer je to kod nas nacionalni sport. Naš nacionalni tim je poražen od Italije 102:95 u finalu kvalifikacionog turnira i nije uspeo da se plasira na Olimpijske igre. - Ovo je predivan dan posle sinoćne košmarne večeri, morate i nas da razumete, kao kada vi izgubite u fudbalu, tako je za nas nacionalna katastrofa kada izgubimo u košarci. - Danas je ovo najbolji lek za poraz koji smo sinoć doživeli - rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je za Srbiju ovo neka vrsta praznika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da će i dalje da se bori za investicije iz Nemačke.

- Mnogo zaradite i dugo ostanite u Srbiji - rekao je Vučić.

Igor Mirović predsednik pokrajinske Vlade, kaže da je dolazak ove kompanije važan zbog naučno-tehnološkog razvoja.

- Biće ovo važan podsticaj ne samo za Pazovu i Vojvodinu već za čitavu Srbiju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor kompanije MTU Maintenance Srbija Rajner Beker rekao je da mu je čast što se danas nalazi u Novoj Pazovi što počinju radovi.

- Ovo je važno koliko za našu kompaniju toliko i za mene. Već imamo oko 60 zaposlenih - rekao je Beker.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Investicija je vredna ukupno oko 100 miliona evra i u prvoj fazi biće zaposleno do 500 ljudi, a ukupno će biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta. Kako je ranije najavljeno, postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kompanija je juče saopštila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao tu investiciju kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji. MTU Aero Endžins vodeći je proizvođač avio - motora i globalni igrač u toj industriji.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

Početku radova prisustvuju pokrajinski premijer Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ambasador Nemačke Tomas Šib i predstavnici MTU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Autor:

#Aleksandar Vučić