AKTUELNO

Od početka godine zabeleženo je čak 75 incidenata na Kosmetu.

Poređenja radi, toliko ih je bilo tokom cele prošle godine

Napadi Albanaca na Srbe na Kosovu ne prestaju. Poslednji u nizu dogodio se prekjuče, kada je oskrnavljen crkveni bunar u selu Žuželjica kod Bujanovca.

Oštećen je i krst koji se tamo nalazi, s jarbola je pokidana srpska zastava, a posledice divljanja zasad nepoznatih izgrednika vidljive su svuda unaokolo.

Ovo je, nažalost, samo jedan u nizu napada na Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, kojih je od početka godine bilo čak 75. Naime, od 1. januara 2021. zabeleženo je 60 napada i incidenata - fizički napadi na Srbe, pucnjave i ranjavanje noževima, obijanje njihovih kuća i pljačkanje, lomljenje zastava i skrnavljenje crkava, ispisivanje zloglasnih simbola na njihovim kućama i javnim objektima, skrnavljenje nadgrobnih spomenika... Istovremeno, čak u 15 navrata Srbima je onemogućeno da uđu na Kosovo.

Foto: Kancelarija za KiM

Imajući u vidu ove podatke, prosta računica kazuje da Albanci svakog drugog dana izvrše napad na Srbe na Kosovu. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za Kurir da smo svi svedoci da je bezbednosni položaj Srba na Kosovu i Metohiji ove godine znatno pogoršan.

- Od početka ove godine imamo gotovo identičan broj incidenata i različitih kršenja sporazuma od strane Prištine koliko za celu prethodnu godinu. To će svakako biti jedno od glavnih pitanja koja ćemo pokrenuti u dijalogu s Prištinom. Nažalost, pokazalo se da kada nemamo dijalog i razgovore za pregovaračkim stolom, imamo incidente na terenu, a mete su Srbi, njihova imovina ili imovina SPC - ističe Petković.

Foto: TV Pink Printscreen

Bez SZO 3.000 dana

Petković je podsetio da je juče navršeno tačno 3.000 dana otkako je potpisan Briselski sporazum i 3.000 dana otkako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština i krši sve sporazume u okviru dijaloga, ali i 3.000 dana borbe Beograda i insistiranja na dijalogu i implementaciji postignutih sporazuma.

- Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalje - rekao je Petković u Briselu.

Tuže povratnicu zbog stana

Opština Đakovica pokrenula je protiv Dragice Gašić, koja se vratila u to mesto da živi, parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana. Kancelarija za KiM je saopštila da je već angažovala advokata koji će pomoći Gašićevoj. Gašićeva je, inače, poslednjih nedelja često na meti Albanaca - proteruju je, uznemiravaju, prete joj...

#Kim

#Napad

#Srbi

#Teror