AKTUELNO

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da je iz medija saznao da navodno postoji neka vrsta novog Temeljnog ugovora, koji je ponuđen Srpskoj pravoslavnoj crkvi i značajno se razlikuje od sporazuma koji su ranije usaglasili Vlada Crne Gore i SPC.

Mandić je rekao da je uveren da će "doći neka nova vlada koja neće pobeći od obaveze da dogovoreni sporazum potpiše".

Imali smo zaokružen i kompletan tekst Temeljnog sporazuma koji je (premijer Crne Gore) Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Patrijaršiji u vreme zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Sada postoji informacija, a ako to nije tačno neko će demantovati, da je Krivokapić predložio neku vrstu novog temeljnog sporazuma, koji bi on potpisao sa SPC i koji se značajno razlikuje u odnosu na onaj usaglašeni tekst - rekao je Mandić za Pink.

On je podsetio da je DF i ranije upozoravao da crnogorska vlada i Krivokapić nikada neće potpisati sporazum koji je usaglašen, ako ga nisu potpisali onda u Patrijaršiji SPC.

- SPC je delovala na ovim prostorima i u vreme Otomanske okupacije, ona je neuništiva i to da li će neki slučajni Zdravko Krivokapić, koji je sticajem okolnosti postao predsednik vlade potpisati sporazum ili neće, manje je važno. Crkva će i bez tog sporazuma funkcionisati - poručio je Mandić.

Na pitanje koga je Krivokapić konsultovao kada, kako je konstatovano, niko ne zna šta se nalazi u tekstu navodnog novog Temeljnog ugovora, Mandić je rekao da Krivokapić parlamentarnu većinu, a posebno njen deo koji čini dve trećine, ništa nije konsultovao otkako su završeni izbori.

On je za Krivokapića rekao da nema demokratske osobine i da sam donosi odluke, a da se posle, kako je naveo, čudi što te odluke neće da podrže oni s kojima se ni oko čega nije konsultovao.

- Mi smo na takvo ponašanje odgovorili onako kako se odgovara u demokratskim zemljama - otkazali smo podšku vladi i spremni smo da sa ostatkom parlamentarne većine biramo novu vladu -poručio je Mandić.

#Andrija Mandić