AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković kaže da izjave Aljbina Kuritija ne treba da nas iznenade, kao ni pritisci na pojedine zemlje da priznaju lažnu državu Kosovo, ali da mi moramo biti još ažurniji i prisutniji u međunarodnim institucijama.

Anđelković je posetio da je to Kurtijev politički kurs od početka mandata.

- Prvo je govorio da sa Beogradom nema šta da pregovara, da mu je to na poslednjem mestu plana rada, pa je posle pritisaka Amerike i Brisela rekao da će to pomeriti na četvrto mesto - rekao je Anđelković.

Ukazao je da su pritisci na jedan broj zemalja da priznaju kosovsku nezvisnost pojačani.

- Tu je pre svega ovih pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, jer to remeti princip Brisela da izvrši značajniji pritisak na Beograd - istakao je Anđelković.

Miloš Garić, urednik portala Kosovo-online, navodi da Albanci računaju na pomoć Amerike i EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su shvatili da je priča oko njihove državnosti gotova stvar i sve što imamo 20 godina unazad na Kosovu je iščekivanje toga što Albanci smatraju kao rešenu stvar, da će Amerikanci da realizuju putem novih primena sile, ucena i pritisaka na Beograd - rekao je Garić.

Međutim, ono što se poslednjih godina zbiva ne ide u prilog toj tezi da je stvar gotova.

Primetio je da su albaski političari sve ekstremniji u politici prema Beogradu.

- Neke stvari smo uspeli da promenimo, politika Srbije je uspela da baci svetlo na sve negativne stvari vezane za Prištinu, stvari koje su skrivane u međunarodnoj javnosti - istakao je Garić.

#Miloš Garić

#Zoran Anđelković