AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić smatra da Kina u ovom trenutku deluje nezaustavljivo, ukoliko nema slabih tačaka unutar zemlje.

Ni jedna velika sila nije naivna i ona ima jasnu strategiju zašto nešto radi, ima svoje interese. Kada pričamo o Africi, Kina je 20-ak godina unazad pokrila pola Afrike i to je tražila ključne zemlje sa resursima, ona ima jasnu strategiju. Kada je u pitanju Evropska unija ona gledi da obezbedni tržište za svoje proizvode - naveo je Miletić.

Prema njegovim rečima, kineski rast nije moguće zaustaviti pre svega zbog unutrašnjeg tržišta, a onda i ozbiljne sistematične penatracije svuda gde je važno da bi se obezbednila budućnost trgovinskog rasta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čini mi se da je na zapadu napravljena fundamentalna greška, izolacija Rusije i guranje Rusije prema Kini obezbedilo je samo resurse za dalji rast - naveo je Miletić i dodao da ostaje samo dilema po pitanju sistema unutar Kine.

Prof. dr Dragan Radenović, akademik je govoreći o globalnom uticaju velikih sila koja se tiču i Balkana, ukazao na pojačani kas kineske kolonizacije planete.

Foto: TV Pink Printscreen

Treba očekivati potpuni žestoko galop tog njohovog uticaja kada je u pitanju čitav svet. Ono što rade u Africi, ovo što se dešava u Italiji, Grčkoj, Crnoj Gori potvrđuje njohovu nameru da kako novi kolonizatori budu apsolutni vladaoci - rekao je Radenović.

Dr Sanja Arežina, autorka knjige "Kina u Evropi", ona se ne slaže Radenović.

- Ne bih za Kinu koristila reč kolonizaija, već partnerstvo. Ona se trudi da svima bude partner, daje određene benefite državama sa kojima ima dobre odnose. To vidimo i na primeru Srbije - istakla je Arežina.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, Kina kroz inicijativu "Pojas i put" predstavlja državu koja donosi benefit svim državama koje se nalaze duž tog puta dajući sa jedne strane pomoć, a sa druge strane investicije.

- Istovremeno doprinosi smanju globalnog siromaštva. Kina je smanjila globalno siromaštvo za skoro 70 odsto i tako dolazala da se ponaša kao odgovorna velika sila - navela je Arežina.

#Dejan Miletić