AKTUELNO

Verovali smo da ćemo se okrenuti dijalogu i budućnosti, međutim incidenti se iznova ponavljaju, izjavio je Popović za Pink.

Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice, izjavio je da bezbednosna situacija na prostoru Kosova i Metohije nije dobra i da se incidenti iznova ponavljaju, što niko nije očekivao.

- Verovali smo da ćemo se okrenuti dijalogu i budućnosti, međutim incidenti se iznova ponavljaju. U Gračanici smo ih imali četiri, a ovo što se dešava u Dečanima navodi na to da nekome nije stalo da se bezbednosna situacija smiri, naprotiv – kaže Popović za "Novo jutro" komentarišući izjave predstavnika Prištine da su pre masovnog trovanja u Dečanima primećena "dva sumnjiva Srbina".

Podseća na 17. mart 2004. godine i pogrom Srba koji niko nije očekivao, posebno uzevši u obzir da je 1999. godine potpisan Kumanovski sporazum.

- Juče se oglasila i američka ambasada koja je saopštila da građani ne treba da nasedaju na glasine, već da treba da sačekaju činjenice. Međutim, niko na to ne gleda sa naklonom i svi misle da je reč o uvodu u nešto veće – izjavio je Popović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je imao sastanak sa predstavnicima KFOR-a, na kojem je predočio situaciju koja nije sjajna. Rekao im je, kaže, da ne treba da čekamo da se nešto desi, već da stvari treba da se preduprede.

Podsetimo, u Dečanima je pre dva dana proglašena vanredna situacija, a poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj uprla je prstom u Srbe, optužujući ih za navodno trovanje vodom. Kadriljaj je, inače, osumnjičena za zločine nad Srbima, za vađenje organa u ozloglašenoj Žutoj kući i bila je pozvana u Specijalni sud u Hagu.

Popović kaže da je njena izjava kojom se optužuju Srbi, neodgovorna.

- Prikazali su snimak od 27.06, dakle od pre 20-ak dana, kada su navodno neki Srbi došli i otrovali vodu. Mislim da je ovde reč o linču Srba preko medija i da tako neodgovorna izjava može da potpali vatru na već vrelu situaciju. Nije razumljivo zašto ovakva retorika i dalje dolazi od albanskih predstavnika i zašto na takav način žele da potpiruju celu situaciju i podstiču sukobe. Oštra retorika prisutna je godinama unazad, a sada se diže na viši nivo – kaže gradonačelnik Gračanice.

Sigurno je, dodaje, da sve ovo ne ide u pravcu pomirenja i suživota na prostoru KiM. Zabrinjava i to da i dalje ne postoji adekvatna osuda od strane međunarodne zajednice.

- Na sve se gleda sa nezainteresovanim stavom koji više staje na stranu Albanaca. Mislim da konačno i međunarodna zajednica i sve bezbednosne službe na prostoru KiM treba da shvate situaciju veoma ozbiljno i da osudama i konkretnim akcijama spreče da se, ne daj Bože, ponovi 2004. godina – kaže Popović.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, kaže da ga iznenađuje ponašanje takozvanog premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija. On je, naime, tokom celog incidenta oko navodnog trovanja bio na odmoru na Rodosu.

Za očekivati je, kaže, novo “zahuktavanje” situacije, jer se bliži nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Foto: TV Pink Printscreen

Nemoguće je uspostaviti normalno društvo na prostoru KiM, potvrditi kosovsku državnost, a nastavak dijaloga ne ide u korist prištinske strane, jer je priznanje Kosova nemoguća misija, kaže Zoran Milivojević, diplomata u penziji. Sve ove činjenice, kaže, ne idu u korist Prištini i nekim centrima moći na zapadu.

- Stvari su se promenile, Srbija je danas potpuno druga zemlja, naš stav je potpuno jasan, i u ovakvim okolnostima uvek se pribegava scenarijima koji treba da stvore potpuno drugu atmosferu. Ide se na radikalizaciju i političku, i bezbednosnu, a to nije novina – kaže Milivojević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovakva veštački proizvedena situacija na Srbiju vrši pritisak koji ide po dve linije: jedna je da se stvar reši brzo, onako kako odgovara nekim centrima moći, a druga ne samo da se reši brzo, već i da se, pod izgovorom bezbednosti, izađe u susret jednoj strani, i da Srbija iz ofanzivnog položaja u kojem je sad, pređe u položaj defanzive, kaže Milivojević.

#Demo Beriša

#Novo jutro

#Srđan Popović

#Zoran Milivojević