AKTUELNO

Vojni analitičar Vlade Radulović navodi da je bezbednosna situacija na Balkanu stalno složena.

- Ona oscilira i intenzitet je manji ili veći zavisno od vremena i događana, ali Balkan nikada nije imao naročito miran period i uvek je bilo tenzija - istakao je Radulović.

Prema njegovim rečima, epidemija korone nije se bitno odrazila na vojne budžete, mada neki jesu smanjeni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Suštinski nastavljen je trend ulaganja i povećanja izdvajanja u modernizaciju i operemanje vojske, mada oscilira od zemlje do zemlje. Ako govorimo o regionu moramo imati u vidu da su tu i Mađarska i Rumunija. Srbija sa te dve zemlje gubi trku. Među zemljama bivše Jugoslavije Hrvatska i Srbija najviše ulažu u oružane snage - rekao je Radulović.

Naši budžeti su slični, u poslednje tri godine Srbija zauzima prvo mesto po snazi budžeta, mada je nezahvalno praviti poređenje i treba imati u vidu da je Hrvatska članica NATO i ima tu kolektivnu komponentu bezbednosti. U nekim stvarima prednjači Srbija, a u nekom oni, dodao je sagovornik Pinka.

General Branko Bilbija je zadovoljan pažnjom koju država posvećuje vojsci.

- Okruženi smo zemljama članicama NATO, nije jednostavno opstati. Mnogi ovo nazivaju trkom u naoružanju sa susedima, ali mi samo pokušavao da naše odbrambne snage osposobimo da narod ima poverenje u njih i da mogu da se osećaju sigurnim - rekao je Bilbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Što ste slabiji, može četa vojnika dobro obučenih da napadne državu i da je obori. Moramo da imamo sigurnu, dobru, organizovanu i naoružanu vojsku koja će da odvrati neprijatelje, istakao je Bilbija.

#Branko Bilbija

#Vlade Radulović