AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će stopa rasta u drugom kvartalu biti između 12 i 15 odsto, kao i da će u razgovorima sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, koji će početi za nekoliko dana, biti postignut dogovor o povećanju minimalne zarade na 35.000 dinara.

Mali je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine po stopi rasta biti među tri najbolje ekonomije u Evropi ističući da je sa trećim paketom pomoći vrednim 266 milijardi dinara, država uspela da sačuva radna mesta i privredu.

- Treći paket pomoći je u toku, svako obećanje koje smo dali ispunili smo. Preko 1.200.000 radnika je svakog meseca dobijalo pomoć. Uspeli smo da sačuvamo našu privredu. Najveću korist od rasta ekonomije imaju građani - rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sledeće srede isplaćujemo četvrtu ratu autoprevoznicima, posle toga umetnicima i 16. avgusta isplata punog minimalca za ugostiteljstvo i turizam, u septembru isplata penzionerima 60 evra, na kraju, u novembru, svim ostalim građanima po 30 evra - podvlači Mali.

Ministar finansija je zaključio da Srbija nezaustavljivo ide napred, da ekonomija nije pala na velikim izazovima, poput korone, kao i da nikada nisu bile veće plate i penzije, iza čega stoji čvrsta opredeljenost ka poboljšanju životnog standarda građana.

- Za razliku od najvćeg broja drugih privreda imali smo povećanje i penzija i plata. Naše opredeljenje je da svake godine, kako nam raste ekonomija, najveću korist od toga imaju građani kroz povećanje plata i penzija - rekao je Mali.

Ministar je kazao da se u narednim danima očekuje početak razgovora između sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade i podsetio da je početkom godine minimalac povećan za 6,6 odsto i da iznosi 32.000 dinara.

- Mi smo početkom godine imali povećanje minimalne cene rada, ali je bilo i povećanja plata i penzija. Minimalna zarada je za nas veoma važna, očekujemo da ćemo po prvi put ići na 35.000 dinara - dodao je Mali.

Kratko je tom prilikom prokomentarisao i navode pojedinih medija o svedočenju Veljka Belivuka protiv predsednika Vučića. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Građani Srbije mogu da vide da Srbija ide nezaustavljivo napred.  Iza toga stoji samo jedna osoba - Aleksandar Vučić. Imate grupu medijskih tajkuna, političara i bande koji su napravili spregu da dođu na vlast-da zarade pare za sebe, prebace na Mauricijus... Jedina osoba koja se suprostavlja njima je Vučić. Jedina osoba koja neće da im plaća reket i jedina osoba koja može da bude kandidat za predsednika Srbije je Aleksandar Vučić. I to je kontekst cele ove besmislene hajke - rekao je ministar Mali.

Autor: