AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Skoplju, gde će se sastati sa predsednicima Vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom "Mini Šengen".

Kako prenose domaći mediji, Beograd, Skoplje i Tirana, nastaviće da rade na projektu, a poziv Podgorici, Sarajevu i Prištini, da se priključe, ostao je otvoren. Takođe, u fokusu su i očekivanja da će EU i Amerika izvršiti pritisak na Aljbina Kurtija da odblokira povezivanje i ekonomski napredak regiona.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, ističe da će ova dva dana biti od izuzetne važnosti. Kako dodaje, ovo je koristan prosperitetan napredan proces regionalne saradnje, koji su u okviru standarda EU.

- Nemojte da zaboravite da su Albanija i lažna država Kosovo takođe pokrenuli inicijativu koju su nazvali "Mini Šengen" sa sličnim ciljevima, da se izbrišu granice, sve u skladu sa politikom ujedinjenja, a ovo sada je nešto drugo - rekao je Drecun.

On dodaje, da je u ekonomskom smislu Kosovo bez perspektive, i da je veliki odliv mladih sa Kosova jasan znak da na taj način nikako ne može da napreduje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje velika je greška Aljbina Kurtija što nije poslušao savete, i što je isključio Kosovo iz ovog procesa i što nije uspeo da obezbedi benefite za ljude koji žive na KiM.

- Tamo najbolje žive oni koji se bave kriminalom, a ovo je upravo spas za sve ljude na KiM, ovakva inicijativa, proces... Mi se ne protivimo da se Kosovo uključuje u sve ovo, a Kurtiju je važnije da postigne neke političke poene - podvlači Drecun.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, ističe da je ideja Aljbina Kurtija za "Veliku Albaniju" nije ništa novo. Kako kaže, njegova politika jeste koncipirana na osnovu pomenute ideje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na terenu vidimo da je priča totalno drugačija. "Mini Šengen" je modernizacija CEFTE, i svi smo se radovali, jer je data mogućnost da se neke druge zemlje razvijaju ekonomski. Ja sam se juče vratio iz Tirane sa srpskom ličnom kartom, i zanimalo nas je kakva će biti rekacija. Ali, zaista, bilo je bez problema, sve procedure smo prošli - otkrio je Beriša.

Kako dodaje, Kurti je u sukobu sa Ramom, a on je zasigurno iskusniji političar, koji zasigurnp vidi budućnost Albanije u Srbiji, jer svi putevi idu preko Srbije.

On se sada okrenuo dijaspori, i tu vidi ključnu podršku. Kako Demo dodaje, Kurti, od dijaspore dobija 16 odsto budžeta, koji će uskoro da pada, navodeći da mu je bolje da se okrene regionu.

- "Mini šengen" je mogućnost zapošljavanja ljudi iz regiona, na radna mesta u regionu, što je u ovom trenutku najbitnija stvar - podvlači Beriša.

Kako dodaje, Kurti ovu inicijativu mora da dopusti, jer će na taj način kazniti ljude koji žive na KiM.

Autor:

#Aljbin Kurti

#Demo Beriša

#Kim

#Milovan Drecun