AKTUELNO

Regionalne političke aktere, ali i međunarodnu zajednicu iznenadila je odluka tada odlazećeg Visokog predstavnika u BiH o kriminalizaciji svih koji negiraju takozvani genocid u Srebrenici. Ipak, ovakva nediplomatska odluka ujedinila je srpski svet u regionu i šire.

Dražen Ostojić, urednik u Srpskom telegrafu, prokomentarisao je za Pink međunarodnu političku scenu i značaj koji Rusija ima u zaštiti interesa Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- U ovom trenutku ponovo smo svedoci pravog prijateljstva Srbije i Rusije koje je bazirano i na međunarodnom pravu. Kada su eto Rusija i jedino Kina u Republici Srpskoj i Srbiji stali u odbranu Dejtonskog sporazuma - rekao je Ostojić.

On je objasnio da Rusiju koja poziva na poštovanje međunarodnog sporazuma iz Dejtona okrivljuju upravo zato što je prijatelj Srbije.

- Zakon koji je doneo Valentin Incko doprineo je još većem razdoru među građanima. Narod tamo traži da zajednički živi, da opstanu. To je suverena država koja bi sama trebalo da funkcioniše, da donosi odluke, da ima parlament. Sada i njegov naslednik donosi neke slične odluke, koje su naravno sve usmerene protiv Srba - rekao je Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, jedina dobra stvar u celoj toj situaciji jeste što smo 'konačno videli srpsko jedinstvo na delu'.

- Stranke su se tamo ujedinile i odbacile taj zakon, i ovde smo videli da su normalni predstavnici došli na sastanak podrške srpskom narodu u Republici Srpskoj - ukazuje on.

Zlatko Lutovac, ekonomista, naveo je za Pink da podrška Rusije Srbima i Srbiji mnogo znači.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ruska podrška Srbiji ne datira od juče, to smo mogli da vidimo kroz istoriju, Prvi i Drugi svetski rat, a ono što je najsvežije jeste veto u Savetu bezbednosti kada su Britanci hteli da glasaju da ceo srpski narod bude genocidan - rekao je on.

Kako Lutovac ukazuje, to predstavlja vrlo važnu poruku koju je Rusija poslala Srbiji i međunarodnoj zajednici.

- To je poruka da se pre svega mora poštovati međunarodno pravo - zaključuje on.

#Dražen Ostojić

#Novo jutro

#Zlatko Lutovac