AKTUELNO

Ova inicijativa potiče od Emira Ramića iz Instituta za istraživanje genocida "Kanada", a koju su "Gugl" i "Tviter" prihvatili sa objašnjenjem da "negiranje genocida predstavlja govor mržnje".

Pretraživač i popularna društvena mreža, poznata upravo po tome što njeni korisnici iznose svoje mišljenje na razne teme, nisu odgovorile da li će u skladu sa ovom svojom odlukom brisati i objave i vesti o izdvojenom mišljenju predsedavajuće Apelacionom veću haškog suda Priske Nijambe, koja tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, kao i istraživanja poznatog istoričara Gideona Grajfa, koji je poručio:

Poznati IT stručnjak i zvanični partner "Tvitera" za Srbiju Ljuban Kovačević kaže za Informer da ovakve odluke "Gugla" i "Tvitera" nisu dugoročno održive, ali da je sve jasno kada se vidi odakle potiče inicijativa.

- Prisiljavanje društvenih mreža na ovakav vid ophođenja prema korisnicima koji u svojim objavama imaju drugačije mišljenje o Srebrenici dolazi od jednog Bošnjaka i jedne organizacije sumnjive reputacije. "Gugl" i "Tviter" odavno imaju razvijenu politiku za uklanjanje sadržaja koji veliča ili slavi patnju, govor mržnje i nasilje, te ovakav njihov stav da će "Tviter" i "Gugl" uklanjati isključivo sadržaj u kom se negira genocid nije održiv - kaže Kovačević.

Na drugoj strani, analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ovo 'siguran ulazak u totalitarizam kroz cenzuru virtuelnih medija'.

- Virtuelna zona se polako ali sigurno pretvara u ideološki kontrolisani politički resurs. To je osetio i Donald Tramp, kada mu je u kampanji ugašen nalog na Tviteru. Propaganda se smešta u sajber-sferu i otvoreno se napada sloboda mišljenja. Liberalna demokratija se polako ali sigurno pretvara u demokratiju isključivosti. Sve vodi ka rađanju globalnog totalitarizma kroz cenzuru virtuelnih medija - objašnjava Stanković.

Podsetimo, nakon Zakona o negiranju genocida, koji je u BiH doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, Srbi su se našli na još jednom udaru koji se odnosi na slobodu govora na društvenim mrežama o ovoj temi. Kompanije Tviter i Gugl poručile su da će sa svojih društvenih platformi uklanjati sadržaje u kojima se negira "genocid" u Srebrenici.

#Google

#twitter