AKTUELNO

Ministarstvo za brigu o selu juče je zvanično raspisalo još jedan javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, i to za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

- Egzistencija da, krov nad glavom i zarada nam je svima na prvom mestu, ali čovek je društveno biće i živeće tamo gde ima kontakt sa sebi sličnima i sadržaje za svoja interesovanja. Želimo da, naročito posle teškog perioda korone, kroz ove kulturne i sportske susrete oživimo socijalne kontakte u selima i obnovimo pokidane društvene veze. Sela će živeti koliko i život u njima – izjavio je tim povodom ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Uredba predviđa organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije koja se može održati u svim naseljenim mestima - selima na teritoriji Republike Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja.

Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, koje same osmišljavaju program trajanje i mesto održavanja za manifestaciju „Miholjski susreti sela“, koju je moguće održati od 1. oktobra 2021. do 31. decembra 2021. godine.

Foto: Beta /Emil Vaš

Aktivnosti, u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave, mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanja sportskih takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Cilj je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

Za ovaj program opredeljeno je u budžetu Republike Srbije ukupno 43 miliona dinara, a maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi iznosi do 500 hiljada dinara.

#Miholjski susreti sela

#Milan Krkobabić

#sela