AKTUELNO

Nema sumnje da je tviter ušao u politizaciju medija u Srbiji, rekao je za PINK Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, komentarišući to što je tviter etiketirao određene medije kao one koji sarađuju sa Vladom.

„Srpski telegraf, kao i Pink našao se na toj njihovoj listi, listi gde su nas obeležili kao što su nekada obeležavali Jevreje u Nemačkoj. Međutim, nama je to kompliment. Nećemo valjda da sarađujemo sa vladom Amerike, kao što sarađuju tajkunski mediji“, rekao je Milovanović.

Kako kaže, vidi se da je ovo jedna politizacija u jednoj manjoj zemlji, gde oni hoće najtiražnije i najgledanije medije da pokušaju da diskreditiju, a najcrnje je, dodaje, to što su to radili ovi koji sarađuju sa vladama zapadne Evrope.

Ističe da se oni bore za slobodu medija tako što diskriminišu medije.

Foto: TV Pink Printscreen

„Tako tviter ukine nalog predsedniku Amerike, a da ga talibanima, teroristima koji su odgovorni za više zločina na svetu. I sada Amerikanci za najveće teroriste na svetu, kako su ih godinama i sami nazivali, odjednom, u svojim medijima prikazuju kako se u Avganistanu dogodila mirna predaja vlasti“, rekao je Milovanović.

Kako kaže, Amerikanci su to uradili kako bi otvorili front prema Kini i napravili probleme Rusiji, a zaprvo, dodaje, pokazuju veliku slabost.

„Ceo njihov proces i oko izbora predsednika je pod znakom pitanja“, rekao je Milovanović.

On je istakao da je neki cenzor na tviteru odlučio ko je kakav, i dodaje da će sada sve nas da obeležavaju.

„Ovo se uradilo za interes opozicije, i ovo je vređanje Vučića na sve načine“, rekao je Milovenović.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, rekao je da je potpuno jasno da tviter radi na tome da oslabi pozicije Srbije na međunarodnom i domaćem planu.

Foto: TV Pink Printscreen

„Mi imamo međunarodna akta koja daju svim građanima sveta na slobodu izražavanja i iznošenja mišljenja. Mi smo došli u situaciju da smo cenzurisani od jedne kompanije iz države koja je kao bastion ljudskih prava, koji se navodno bore na svim stranama sveta da zaštite ljudske prava. Međutim, dolazimo do toga da se od jedne vrlo osnovne stvari, prava da mislim, stavite šapu na tako nešto“, rekao je Spasić.

Kako kaže, u Srbiji postoji veliki broj nevladinih organizacija koje primaju novce iz inostranstva, a da bi sprovodile svoje interese na teritoriji Srbije.

„Podsetiću vas da smo imali akciju uprave za sprečavanje pranja novca koja je imala za cilj da otkrije tokove novca prema NVO da bi znali šta se iza toga krije. I kada je država pokrenula tu akciju, koja je imala za cilj jedan skrining te finansijske konstrukcije, optužili su nas da ih pritiskamo. Došlo se do toga da su one postale zaista pod odbor tvitera, gde snimaju situaciju u Srbiji i na osnovu kriterijuma koji nama nisu poznati, određuju ko treba biti cenzurisan“, rekao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Matić, iz Centra za odgovorne medije, složio se da je ovo obeležavanje zapravo kompliment za te medije, ali dodaje da je tviter mreža kojoj nije ni funkcija ni namena da deli komplimente niti kritike bilo kome, već da omogući prostor za slobodnu komunikaciju.

„Pitanje je po kojim se pravilima to događa, zašto su ti mediji etiketirani, kao i ko ih je etiketirao“, rekao je Matić.Kako kaže, vidi se da je ovo bio dugoročan projekat za potiskivanje uticaja domaćih medija.

„Oni sada imaju tu vrstu moći da odlučuju koji su sadržaji pogodni a koji nisu“, rekao je Matić.

Autor:

#Mediji

#Tviter