AKTUELNO

Srpska lista osvojila je 44.578 ili 6,12 odsto glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, i u budućem sazivu kosovskog parlamenta zauzeće devet od 10 zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu.

Srpska lista je to saopštila, kako se navodi, prema podacima sa kojima raspolaže, a na osnovu obrađenih podataka Central., Srpska lista

Poslanici Srpske liste koji će predstavljati interese srpskog naroda u Kosovskom parlamentu su: Slavko Simić koji je bio i nosilac liste, zatim Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Igor Simić, Verica Cheranić, Saša Milosavljević, Jasmina Živković, Jelana Bontić i Srđan Mitrović.

VELJKO ODALOVIĆ ZA TV PINK: Dokle god su zločinci na slobodi i na javnim funkcijama mi problem nismo rešili (VIDEO)

Lista ističe da će, na žalost, ovaj izborni proces kod srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ostati upamćen po tome što je uskraćeno pravo glasa svim licima koja su uslovno glasala na Severu Kosova sa važećim dokumentom, i tako su dovedeni u nejednak položaj.

U Centar za prebrojavanje i rezultate pristiglo je, naime, 1.292 uslovnih glasova iz četiri severne opštine (Leposavić 591, Kosovska Mitrovica 394, Zvečan 215, Zubin Potok 92).

Sve ove glasove Centar za prebrojavanje i rezultate je odbio kao nevažeće, što je uticalo i na konačan zbir rezultata Srpske liste, ali i samih kandidata koji su bili na listi.

Zbog bitne povrede odredbi Zakona o opštim izborima Srpska lista se povodom ovog slučaja žalila Vrhovnom sudu, ali očigledno da najviše pravne instance na Kosovu još uvek nisu profesionalne i objektivne kada su u pitanju žalbe i zahtevi srpskog naroda, već su isključivo pod ingirencijom politike, navodi se u saopštenju.

#Kosovo

#Srpska lista

#parlament

'