AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslava Jenču, uz poruku da su UN najznačajnija međunarodna organizacija od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, te da će se naša zemlja uvek dosledno zalagati za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti.

Predsednik Vučić je naglasio značaj prisustva UNMIK kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije 1244.

Dvojica sagovornika su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su Srbija i UN partneri u očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vučić je rekao da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug AP/DRAGAN KUJUNDZIC

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča je preneo da svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN, kao veliki doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Predsednik Vučić je najavio da će Srbija razmotriti mogućnost povećanja tog angažovanja.

Dvojica sagovornika su se, takođe, saglasili da je i aktuelna pandemija pokazala da su svetu neophodne snažne Ujedinjene nacije kako bi zajednički odgovorili na izazove.

Foto: Tanjug AP/DRAGAN KUJUNDZIC

Zvaničnik UN je ovom prilikom, takođe, istakao primetan ekonomski napredak Srbije, posebno razvoj saobraćajne infrastrukture.

Autor:

#Aleksandar Vučić