AKTUELNO

Borisav Jović, koji je danas preminuo u Beogradu u 92. godini, bio je akter i svedok najvećih političkih događaja krajem osamdesetih i devedesetih 20. veka. Bio je pretposlednji predsednik Predsedništva SFRJ tokom godina raspleta i raspada Jugoslavije, a kasnije i predsednik SPS-a.

U ekskluzivnom i svom poslednjem intervjuu za medije pričao je o tome ko je i kako razbio Jugoslaviju, kako je donešen Ustav SFRJ iz 1974. godine, ali i šta su radili Srbi u rukovodstvu KPJ.

Ko je razbio Jugoslaviju? Rasturile su je velike sile koje su pomogle takvu politiku, jer je poslat čovek koji će tu politiku da sprovodi, a velike sile će da pomažu. Kome su oni dali oružje? Dali su Hrvatima i Slovencima. ko je te zemlje podržao u rasturanju Jugoslavije na konferenciji u Hagu? Mi smo se tamo skupili da vidimo kako da se reši jugoslovenski problem jer će izbiti rat.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je izgledalo kada je Veljko Kadijević tražio dozvolu da JNA izvrši državni udar?

Bilo je tu čudnih stvari. Stvar je u tome da je po Ustavu armija odgovorna za ustavni poredak zemlje i teritorijalni integritet, a da je nastalo ustavno rušenje zemlje. U Hrvatskoj i Sloveniji su počeli da ruše državu svojim neki odlukama. Vojska je tražila da se preduzmu mere koje bi ih onemogućile u to. Težilo se u celoj zemlji da se uvede višestranački sistem u celoj Jugoslaviji. Tražili smo da se održi sednica Savezne skupštine na kojoj bi to izmenili. Međutim Slovenci i Hrvati se nisu složili ni da se sazove ta sednica. JNA je tražila interveniciju u Sloveniji, tada smo se sudarili i videli da to po Ustavu ne može. ja sam tada bio predsednik Predsedništva SFRJ i rekao sam im: "Dajte konkretan predlog Predsedništvu". Oni su mislili da zauzmu njihovu skupštinu, vladu, da ih pohapse i to je to. Sutradan kada su došli kod nas, rekli su nam da su njihovi pravnici sve gledali i zaključili da ne mogu ništa da rade bez odluke Predsedništva SFRJ, a da Predsedništvo nema takva ovlašćenja. Na tome se završilo. Zatim su počele blokade kasarni u Hrvatskoj, počeli su da se naoružavaju, Srbi počeli da se tuku s njima, da stvaraju svoju republiku... JNA je videla da ne može ništa da uradi sa Predsedništvom, a odgovorna je. Kadijević je po mom mišljenju imao neku ideju da to vojska sama uradi, koja nije bila ostvariva. Da ne bi bilo baš sami sve da urade Kadijević će predložiti predsedništvu neke mere.

Šta je onda bilo?

Onda je sazvana sednica Vrhovne komande koju bi činili članovi Predsedništva i njegov uži štab iz Generalštaba. Nikome nije rekao koji je dnevni red. Skupili smo kod njega u neku podzemnu prostoriju na Dedinju. Onda je on pročitao predlog, a to je u suštini da odobrimo da se ponište sve protivustavne stvari u Hrvatskoj, pa se poveća vojska, da dozvolimo mobilizaciju i da se da 6 meseci rok za donošenje novog ustava. Hrvati i Slovenci su to odmah odbili.

Kada ste kao Borisav Jović shvatili da Jugoslaviji nema opstanka?

Teško je sada da to kažem, jer to je bio jedan proces. Kada sam došao u Predsedništvo smatrao sam da je sve to ustavni problem i da se to promenom ustava da rešiti. Koji bi, ako postoji dobra volja moga da se reši. Videlo se kasnije da ne postoji. Ante Marković je uporno tvrdio da je to ekonomski problem i samo nam je smetao. Kada smo videli da ne možemo da Ustavna komisija ne može da postigne jedinstven stav i saglasnost sve je bilo jasno. Oni su hteli da se otcepe, hoće svoju vojsku, neće više da plaćaju saveznu, spoljne poslove više niko nije poštovao, tada je taj trenutak. Potvrda toga je bila na haškoj konvenciji kada nam je saopšteno da Evropa traži da se Jugoslavija raspadne, jer ako velike sile to traže onda je sve jasno. Ja sam bio taj koji je u Predsedništvu predložio da se JNA povuče iz Slovenije.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada ste poslednji put razgovarali sa Slobodanom Miloševićem?

U Hagu, kada sam bio svedok. Tada sam ga video, ali nismo razgovarali, on je meni postavljao pitanja i ja sam odgovarao. Sve što smo zajednički radili i ja sam odgovoran isto kao i on za sve. Ja sam to prihvatao. Mene, ipak nisu mogli da optuže.