AKTUELNO

Mišel Zubenica, direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku, kaže da je velika čast da političarka koja je obeležila jednu eru u svetu politike svoju predzadnju službenu posetu obavi upravo u Beogradu.

- Ona koristi diplomatski jezik i službeni, retko kada govori lepo, a ona je nas hvalila, hvalila je naše državno rukovodstvo. Mi smo imali negativno iskustvo sa Nemačkim faktorom, ali shvatamo da je Nemačka, defakto najmoćnija, i zato moramo da gradimo dobre odnose - rekao je Zubenica.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naveo, potrebno je da se uklopimo u interese Nemačke i da pokušamo da balansiramo, i uhvatimo kormilo kako bi napredovali na evropskom putu.

Ljubiša Ristić, reditelj, objašnjava da je poseta Angele Merkel Srbiji bila svojevrsna vrsta poruke sa rečima "Izdržite, ne dajte se!"

- Poruka proizilazi od tih godina koje je provela na političkoj sceni. I sada kada ona odlazi, ovi koji ostaju, ne znamo da li će biti toliko čvrsti na kursu koji ona ostavlja - poručuje Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako Ristić dodaje, Merkelova je dobila moć da uredi Evropu, a u ovoj situaciji, kod nas ima dosta nedoumica oko toga šta je Nemačka politika. Jer, kako objašnjava, što Nemačka tvrđe govori o Kosovu, to u pozadini stoji ohrabrenje da se mi čvršće držimo oko Kosova.

-Moramo da budemo pametni - podvukao je Ristić.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u "Večernjim novostima", ističe da je Nemačka jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su fantastični podaci, a ono što mi ne znamo je to da svi mladi ljudi u Srbiji vrlo rado rade u Nemačkim firmama - priča Stojaković.

Kako napominje, Srbi su svesni odliva naših mladih ljudi, a Nemci veruju u našu sposobnost, i jedva čekaju da oni dođu kod njih da rade.

Govoreći o poseti Angele Merkel, Stojaković objašnjava da je upućeno veliko poštovanje od strane Nemačke, gde je ovakvim gestom kancelarka poslala poruku da računa na Srbiju.

Autor:

#Angela Merkel

#Dušan Stojaković

#Ljubiša Ristić

#Mišel Zubenica