AKTUELNO

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije čestitao je svima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srbije i Republike Srpske, osvrnuvši se na aktuelna politička dešavanja u Srbiji i svetu.

- Želim da zamolim funkcionere iz Republike Srpske da prenesu Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini da ja negiram genocid u Srebrenici i neka dođu da me uhapse - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

O nje to izjavio obraćajući se Skupu ratnih komandanata, generala i oficira vojske i policije Srbije i Republike Srpske, koji je održan sinoć u Jagodini, povodom Dana srpskog jedinstvena, slobode i nacionalne zastave Srbije i Republike Srpske.

- Međunarodni predstavnici su došli u Bosnu i Hercegovinu, u Republiku Srpsku da nam određuju pravac kretanja, da oni uređuju Ustav i pravo. Ali prvi puta se desilo u poslednjih 20 godina da se Srbija ne stidi svojih generala, svojih oficira, ratnika, koji su branili svoj narod i u Srbiji i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori od kada je na čelu države predsednik Aleksandar Vučić. I kada sam kod Crne Gore, želim da kažem da ni Milo Đukanović ni bilo ko drugi ne može da razdvoji bratski srpski i crnogorski narod. Sada Milo i njegovi hoće da nam otmu i Cetinjski manastir, u kome se vekovima ustoličuje mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To što rade je duhovni rat, ali to radi manjina u Crnoj Gori na čijem čelu je Milo Đukanović - rekao je Marković.

Foto: Privatna arhiva

Marković je istakao da Srbija nikada neće priznati takozvanu državu Kosovo.

- Svi moraju da znaju da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, nikada se neće odreći Republike Srpske, ni bratskog naroda u Crnoj Gori. Neće moći da nas razjedine. Nikada. Republika Srpska je ispoštovala sve što piše u Dejtonskom sporazumu, Srbija je ispoštovala sve što piše u Briselskom sporazumu. Šta bre više hoćete od nas vi međunarodni predstavnici i dokle hoćete da ne poštujete međunarodno pravo, koje menjate dizanjem ruku? - upitao je Dragan Marković Palma.

Marković je udruženju ratnih veterana Srbije i Republike Srpske predložio da Jagodina naredne godine na današnji dan, uoči Dana srpskog jedinstve, slobode i nacionalne zastave Srbije i Republike Srpske organizuje paradu sa više hiljada učesnika na kojoj će prodefilovati vojni i policijski oficiri, generali, ratni komandanti, koji su se borili za svoj narod na prostoru bivše Jugoslavije, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Da pošaljemo poruku onima koji misle da i dalje odlučuju o sudbini naroda u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori da to više ne rade”, kazao je Marković.

Skupu u Jagodini koji je organizovao Savez veterana Srbije i Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine, obratili su se i ministar za radi boračko- invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović, Državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Miodrag Kapor i predsednik Saveza veterana Srbije i Republike Srpske Duško Vukotić. Svečanosti su prisustvovali generali, oficiri, ratni komandanti Vojske i policije Srbije i Republike Srpske, Vinko Pandurević, Ilija Todorov, Goran Radosavljević Guri, Rajo Božović i mnogi drugi.