AKTUELNO

Srbija je danas obeležila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu je organizovan niz manifestacija. Centralni događaj bio je na Savskom trgu, a na ovom događaju bili su prisutni državni vrh Srbije, kao i Republike Srpske.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će večeras osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave.

19:35 - Vatromet za kraj

Odmah posle obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, svečanost je završena veličanstvenom vatrometom uz zvuke pesme "Ovo je Srbija".

19:19 - Obraća se predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na početku govora na slavnu istoriju srpske vojske.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918.-e godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima! Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka bila je i veća i važnija od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele! Zato, zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo - kaže predsednik Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost. Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: "U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!" Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti. Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik. 

Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno - pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo. I sebi, i drugima. Nismo mi bili uvek svetli tokom istorije, najčešće sami prema sebi, često i prema drugima, ali, bar na ovim prostorima, ne postoji nacija koja je prošla kroz toliku tamu, i onu grobnu, nacija koja je podnela toliku žrtvu, da bi ugledala svetlo, i postala nacija, postala slobodna. Šta ćemo od svega toga da zaboravimo, a mnoge stvari moramo, tek da ne bi večno živeli u prošlosti, sme da bude isključivo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane. I odmah da bude jasno, ovu zastavu, sve one koji pod njom, i zbog nje, leže, zastavu našeg stradanja, zastavu naših kostiju, naših jama, logora, dece koju su nam uzeli, sasvim sigurno nećemo nikada zaboraviti. Ona nas određuje, na njoj su imena svih onih čija imena ne znamo, ona je, i bukvalno, stvorena našom krvlju i našim kostima, i bez nje, ne bi bilo i nas. U njoj, i to je još jedna važna lekcija koju moramo da naučimo, jesu i sve naše besmislene podele, svi propali snovi koje smo sanjali, svaka greška koju smo napravili, ali ono što u tome jeste bitno je to da je, i takva, ta zastava naša, i da predstavlja ono jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, da jesmo različiti, ali i da znamo da je lepota zajedništva, zastave, upravo i u tome - rekao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Robovi su svi isti, porobljeni. Slobodni ljudi se razlikuju, zato što su slobodni, rekao je Vučić.

Vučić je rekao šta mora da važi za sve ljude na Balkanu, bez obzira na to gde žive.

Da budu slobodni, u istoj meri, sa istim pravima, sa svojim jezikom, verom, kulturom i tradicijom. I nije to nikakav srpski svet, za šta nas optužuju, to je, jednostavno, svet slobodnih, svet onih sa svojim imenom, sa pravom da glasno i bez posledica mogu da ga izgovore, uvek, i na svakom mestu. I to, po nama, mora da važi za sve narode na Balkanu, bez ikakvih izuzetaka, a pogotovo bez stalnih pokušaja da se nekome, Srbima, pre svega, dozvoli ime, ali i da se, uz to ime, doda i žig krivice. Ova zastava, ovaj praznik, imaju i tu ulogu, oni su dokaz da to, biti Srbin, ne znači i biti kriv, ne znači nositi teret osude, već, upravo suprotno, oni govore da uz to ime ide ponos. Ponos zbog Mišara, Deligrada, Ćele kule, i Takova, Kumanova, Miloša, Đorđa, Mihajla, ponos zbog Kolubare, Cera, Kajmakčalana, ponos zbog Petra i Aleksandra, svih života datih za jedan lep, ali pogrešan pokušaj, i ponos zbog svih antifašista, zbog Leke i Krcuna, ali i zbog mučenika iz Prebilovaca, Jadovna, Jasenovca... To smo mi. To je Srbija. To je istorija, to je jezik i Meše, i Ive, i Miloša. To je kultura koju smo stvarali, to je vera bez mržnje, to je naše biće, to nas određuje i čini dostojnim narodom - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

To nam, na kraju, daje snagu, nauk, da u ovom veku, čiji temelji su nam danas u rukama, tražimo mir i da svoju snagu, veličinu, otkrijemo u samom životu, u onome što ga čini boljim, u radu, u velikim poduhvatima pravljenja puteva i mostova, u povezivanju, u fabrikama, novim bolnicama, u znanju i veri da umemo, možemo, više od drugih, rekao je predsedik.

I kao što se mi ponosimo precima koji su za slobodu davali živote, tako sutra naši potomci treba da se ponose nama, koji ih učimo kako se za slobodu živi i kako se, u slobodi, živi. I treba da ih naučimo kako se pamti, i kako se, samo svojom voljom, zaboravlja. Kako se zaslužuje dostojanstvo, i kako se poštuje temelj. A temelj jeste to ime, Srbija, pod kojim su toliki nepoznati sahranjeni. I ta zastava, u koju su utkali svoje živote, da ostanu prepoznati. I slava, Otadžbina, koja svoju decu vidi, čuje, i pomaže, ma gde ona bila. Temelj je i ovaj praznik, praznik našeg identiteta, naše istorije, ali i naših različitosti koje, opet, daju i slavu i bol u prošlosti, i jasan plan za budućnost. Temelj je taj svakodnevni plebiscit na kojem biramo da budemo narod, nacija, u punoj i ostvarenoj slobodi. Živela Srbija! - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se zahvalio Srbima iz regiona i njihovim predstavnicima. 

Svima onima koji su izmišljali izjave koje nije dao i koji su napadali Srbiju Vučić je rekao da mu nema nameru da se izvinjava za bilo šta i da im se pravda.

On je poručio da nam se nikada više neće ponoviti Jasenovac, Jadovno, "Oluja", "Bljesak", Martovski pogrom...

Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija - rekao je Vučić.

19:13 - "Veseli se srpski rode"

Ogrijalo sunce sa Kosova polja ravna, Zasijale svetinje iz vremena davna a ti, Veseli se srpski rode srpski rode zbog slobode, I zbog slavnih Nemanjica Obilica Petrovica, I zbog slavne Gracanice Studenice Ravanice Nek se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije, Odjeknula zvona sa starih Decana...

19:05 - Dodik citirao Šantića: Svuda tamo gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je počeo je govor citirajući pesnika Aleksu Šantića.

Svuda tamo gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja! - započeo je Dodik svoje izlaganje.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da Srbin ne može da živi bez slobode i bez jedinstva. Dodik kaže da je ponosan na činjenicu da je RS donela zajedno sa Srbijom Zakon o zaštiti ćirilice.

Moram vam odati jednu tajnu, neka ostane među nama: Mi ne volimo kad nas zovete Bosancima, mi smo Srbi. Ja sam Srbin i ništa me ne identifikuje sa tom rečju Bosanac. Zato vas molim samo da kažete da smo Srbi. Mi nismo bosanski Srbi, nego samo Srbi - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je poručio da više neće biti "Oluja".

Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija - rekao je Dodik.

18:42 - Partijarh srpski gospodin Porfirije obratio se prisutnima.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kažem različit, a ne suprostavljen, ne protivrečan drugome - rekao je patrijarh.

On je podsetio da porodica nije cilj sama po sebi, već učilište. Patrijarh je rekao da moramo voleti svoju porodicu, ali i svoj rod.

Foto: TV Pink Printscreen

Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije nas, naših mislih i dela reći ko smo mi na bolji način nego mi sami - rekao je patrijarh.

Građanje jedinstva je proces sazrevanja, smatra patrijarh. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, svoju majku, svoga brata, sestru, svoga komšiju, svoj rod, svoj narod. To je logika i duhovni poredak stvari. Moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas neposredno okružuje. Kako svoje potencijale, uspehe, uzrastanja, ono što je dobro, isto tako moramo spoznati i svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bivali bolji. I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti, zato mi u prošlosti moramo tragati za svojim nadahnućima. Ne možeš biti svetski kad nisi svoj, ni drugi te neće poštovati ako ne poštuješ sebe - rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh kaže da su principi po kojima mi živimo hrišćanski, jevanđeljski i svetosavski.

Sveti Sava je tražio da među ljudima zasija lepota jedinstva i slobode - rekao je patriajrh Porfirije.

Patrijarh kaže da je potrebno da pokušamo da budemo dobar primer svima, kako bismo bili blagosloveni.

Neka je svima nama, čitavom srpskom narodu, srećan i blagosloven današnji praznik jedinstva, slobode i zastave! Amin, Bože daj! - zaključio je patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj bože bili u konfliktu. Na tako zasnovanim ciljevima naše jedinstvo i svako drugo jedinstvo postalo bi destruktivno, pretvorilo bi se u svoju suprotnost i vratilo bi se u bumerang koji bi nas rastrgao - poručio je patrijarh.

18:38 - Trubački orkestar potom je odsvirao pesmu "Pukni zoro"

Foto: Tanjug

18:37 - Glumac Goran Sultanović koji je voditelj manifestacije na Savskom trgu, održao je besedu kojom je podsetio na herojski podvig srpske vojske, probijanje Solunskog fronta i oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Foto: TV Pink Printscreen

18:33 - "Moja Republika" i "Bože pravde" na Savskom trgu!

Intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, "Moja Republika" i "Bože pravde", na Savskom trgu je počela svečana ceremonija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

Foto: TV Pink Printscreen

18:24 - Preletanje helikoptera sa zastavama!

Tri helikoptera u formaciji strele noseći zastave preletela su iznad Savskog trga.

18:15 - Predat raport vojvodi Živojinu Mišiću!

Komandir Konjičke jedinice predao je raport vojvodi Živojinu Mišiću, a pored njega tu su i vojvoda Stepa Stepanović i Petar Bojović.

18:11 - Stigli Dodik i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

I srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stigao je na centralnu manifestaciju.

18:00 - "Tamo daleko" na Slaviji

Na Trgu Slavija dve kolone su se susrele i zajedno nastavile defile ka Savskom trgu gde će biti održana centralna ceremonija. Gradom odzvanja pesma "Tamo daleko".

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

17:45 - Konjica na čelu

Na Trgu republike, kod Spomenika knezu Mihailu, svečanom defileu se pridružila kolona u kojoj su vitezovi Svebora, pripadnici kulturno-umetničkih društava i statisti odeveni u vojničke uniforme.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Na čelu defilea sada su pripadnici Konjičke brigade MUP-a Srbije.

17:33 - Krenula povorka od Spomenika vojvodi Vuku

Od Spomenika vojvodi Vuku krenula je povorka koja simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku.

Foto: Pink.rs

Vojin Popović, poznatiji kao Vojvoda Vuk, proslavio se u bitkama sa početka 20. veka – Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Bio je među prvima koji su stigli na Solunski front, ali nije dočekao njegov proboj. Prošli su pored spomenika Njegošu koji se nalazi na platou ispred Filozofskog fakulteta.

17:30 - Počasni plotuni ispaljeni sa Kalemegdana!

Početak svečanog obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

Foto: Tanjug

Zašto 15. septembar?

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se 15. septembra na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front. Ovo je i zajednički praznik Republike Srbije i Republike Srpske.

Foto: MUP

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine. Na sastanku je dogovoreno da se ideja prosledi nadležnim državnim i entitetskim organima radi daljeg razmatranja i odluke o uspostavljanju novog praznika.

Foto: MUP

Cilj uspostavljanja ovog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Foto: MUP

U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemanata državnosti.

Zastava se u takvoj prilici postavlja isključivo na mestu predviđenom za njeno isticanje (utori, jarboli, fasadna koplja,...), u skladu sa važećim propisima.

Foto: MUP

U Srbiji u tu svrhu državni organi drže istaknutu državnu zastavu, pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe (škole, bolnice, javna preduzeća,...) pored narodne zastave, koju su dužni da viju svakodnevno, ističu i državnu zastavu, dok građani mogu da biraju da li će na svojim objektima istaći državnu ili narodnu zastavu budući da zakon ne definiše koji oblik zastave smeju da ističu fizička lica.

Kod spomenika Stefanu Nemanji centralna manifestacija 

Centralna manifestacija održava se na Savkom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Srž manifestacije u Beogradu je podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Foto: Pink.rs/N. Todorović