AKTUELNO

Nekadašnji ambasador Grčke Aleksandros Malijas naveo je da će Grčka na kraju priznati nezavisnost tzv. Kosova.

Malijas je u autorskom tekstu za list "Katimerini" govorio o odnosima Grčke, Albanije i tzv. Kosova, odnosno politike koju vodi ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

"Kontakti na visokom nivou sa Kosovom su se intenzivirali. Prošlo je više od 16 godina (3. marta 2005. godine) od kada je tadašnji grčki premijer Kostas Karamanlis posetio tzv. Kosovo. To je bila prva i nažalost poslednja poseta premijera toj nezavisnoj državi koju Grčka nije priznala i koja se nalazi na dva sata od graničnog prelaza Evzoni", napisao je Malijas.

Brnabić se obraća na debati svetskih lideraMalijas, koji je bio ambasador Grčke u Vašingtonu kaže da bi sporazum Grčke i tzv. Kosova poboljšao poziciju te zemlje, koja bi mogla da "prigrli" Prištinu i potisne uticaj Turske na Balkanu.

"Ministar Dendijas pokrenuo je dijalog na visokom nivou između Grčke i Republike Kosovo. Na kraju puta verovatno će doći do priznanja. Tim razvojem događa, koji bi približio Grčku albanskom faktoru, poremetila bi se dominacija Turske", naveo je on.

Takav dokument, koji Malijas naziva "paktom", morao bi da uključi odredbe koje bi zabranile bilo kakvo udruživanje tzv. Kosova sa drugom zemljom ili teritorijom.

"Priznavanje je stoga kombinovano sa osnovnim uslovom za širi region koji se tiče isključenja promena granica, podela i razmene teritorija (sa Srbijom) i moguće buduće unije (sa Albanijom)", navodi on.

Govoreći o tome kako će takva odluka Atine uticati na Srbiju, Malijas piše da grčko-albanski odnosi ne bi trebalo da utiču na Srbiju.

"Uprkos upozorenjima srpskih zvaničnika koji su zaboravili da je Grčka u prošlosti trošila velike količine diplomatskog kapitala na podršku jugoslovenskoj i srpskoj politici", navodi on.