AKTUELNO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10. Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira (Niš -Priština) koji se radi uz finasijsku podršku Evropske unije.

Pred sastanke u Beogradu, Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

- Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji - najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će Fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno i u Tirani, razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU "jasna" kada se traži "deesakalacija i nastavak dijaloga".

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkana koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje danas posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u četvrtak u Bosni i Hercegovini gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara BiH Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.