AKTUELNO

On je prokomentarisao stanje na Kosovu i Metohiji, dijalog Beograda i Prištine, kao i moguće rezultate posete predsednika Vučića Vašingtonu.

Predstavnici pobedničke koalicije PAN izjavili su da će konstitutivna sednica kosovske skupštine biti održana najverovatnije u sredu, te da su obezbedili potrebnu većinu od 61 poslaničkog glasa za izbor predsednika parlamenta, prenose prištinski mediji. Kandidat za to mesto je predsednik Demokratske partije Kadri Veseli, koji je tu dužnost obavljao i u prošlom sazivu skupštine.

Pročitajte još: VUČIĆ NA SASTANKU AMERIČKOG POSLOVNOG SAVETA: Srbija veoma visokotehnološki i intelektualno razvijena zajednica!

Milovan Drecun, šef skupštinskog odbora za KiM izjavio je da je moguće da je reč o političkom blefu, ali i da je postignut dogovor sa pojedincima, manjinskim poslanicima.

- Moramo da vidimo sa kim su postigli većinu, šta će ponuditi srpskom narodu i koji je njihov stav prema ZSO. Imate koaliciju koja treba da formira vlada u kojoj je Hašim Tači i koji se zalaže za nastavak dijaloga u Briselu i, barem formalno, za formiranje ZSO. S druge strane, Ramuš Haradinaj, koji treba da dobije mandat, ima potpuno suprotne stavove - rekao je Drecun za TV Pink.

Foto: TV Pink

Kako je istakao, treba videti i to kako će se ponašati Srpska lista i koliko se može verovati dogovoru sa albanskim strankama.

- Kada je dogovor sa srpskim predstavnicima bio formiranje ZSO, taj dogovor je propao. Ovo otvara prostor za veliku sumnju. S druge strane, ako se srpski predstavnici izoluju i ne učestvuju, kapaciteti za poboljšanje stanja srpskog naroda biće redukovani i uticaj će biti drastično smanjen - rekao je Drecun za televiziju Pink.

Pročitajte još: Apsolutna pobeda SNS-a na izborima

Situacija, kako je istakao, ne napreduje. Došlo je do relaksacije jer nije bilo nasilja na KiM, ali to nije dovoljno.

- Srbi ne treba da budu tretirani kao građani drugog reda, treba da uživaju sve slobode, a toga nema - istakao je Drecun.

Ovo je poslednja međunarodna prilika da zločinci OVK odgovaraju za svoja nedela, istakao je Drecun, dodajući da se nada da će biti podignuta velika optužnica na kojoj će se naći svi komandanti OVK.

Svi komandanti brigada, njihovi potčinjeni, te izvršioci, protiv svih treba podići optužnice. Specijalizovana veća treba da završe proceduralne stvari, da donesu pravila i uputstva, raspišu konkurs za formiranje liste advokata. Tek tada će sud moći da počne da sudi. Očekujem da se procedure završe u što skorijem periodu. Mi ćemo predočiti materijale koje smo prikupili, imamo potencijalne svedoke, dokumentaciju OVK koja pokazuje komandnu strukturu, na osnovu koje će moći da se utvrdi i komandna odgovornost - rekao je Drecun.

Geopolitičke okolnosti za rešavanje kosovskog pitanja su se promenile, istakao je Drecun.

Pročitajte još: Predsednik Vučić sa šefom Nacionalne garde SAD o važnosti saradnje VS i Nacionalne garde

- Neophodno je da se dijalog između Beograda i Prištine reši. Pokrenuta je snažna inicijativa i od strane EU i od strane SAD da se dođe do raspleta koji će imati balkanski karakter. Srbija mora da format normalizacije odnosa proširi. Poseta Vučića Vašingtonu značiće za rasplet kosovskog pitanja. Nalazimo se na prekretnici koja će rešiti pitanje Kosova i pitanje regiona. Srbija je stabilizujući činilac i u tom smeru treba da nastavi. Isto tako, Srbija ne treba da se meša u obnovljeni hladni rat između SAD i Rusije - zaključio je Drecun.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#SAD

'